LO-fackens kandidat till EU-valet nästa år vill ha bort europeiska företag som utnyttjar människor på svensk byggmarknad och bryter mot svensk lag. “Vi behöver en strategi mot det här jävla otyget”, säger Johan Danielsson (S).
Johan Danielsson (S) om fusket i byggbranschen: "Ett jävla otyg"
Mest läst i kategorin
Johan Danielsson har redan suttit i EU som parlamentariker.
Under Stefan Löfvén och Magdalena Andersson har han verkat som bostadsminister, och då försökt få bort företag som skor sig på utsatta, underbetalda arbetare på svensk arbetsmarknad.
MISSA INTE: Historiskt: Sparandet minskar för att betala dyra räntor och mat
Jävla otyg
“Vi behöver en strategi mot det här jävla otyget”, säger Johan Danielsson (S) till Dagens PS.
Bland annat har han försökt ta itu med företag som utnyttjar ukrainska gästarbetare, vilket SVT Nyheter Stockholm uppmärksammat.
Framförallt är det inom byggbranschen, men även andra låglöne- och lågstatusyrken där det finns många underleverantörer och gott om importerad utändsk arbetskraft från EU-länder och utanför, som dryper av fusk och fiffel, berättar han.
Senaste nytt
En tragedi
“Det är en tragedi för personerna som blir utnyttjade, men även en tragedi för de svenska företag som försöker konkurrera på en marknad mot fuskare”, säger han.
De senaste åren har larmrapporterna duggat tätt. Trots hårdare kontroller fuskas det friskt inom byggindustrin. Det förekommer slavliknande förhållanden, vilket gör det svårt för företag som vill göra rätt för sig att hålla sig kvar på marknaden.
“Det är viktigt att se att det här är ett gränsöverskridande problem, och där kan man ha ett EU som antingen hjälper eller stjälper. Jag vill bidra till att det hjälper”, säger Danielsson.
Tidigare har han suttit i EU-parlamentet efter att ha blivit föreslagen av LO-facken som socialdemokratisk kandidat.
Nu har han nominerats igen.
Nominerad igen
“Förhoppningsvis är det ett kvitto för att de gillade vad jag gjorde, och att jag kunde bidra med erfarenheter från ett fackligt perspektiv”, säger Danielsson.
Ett problem menar han är frågan om att företag som verkar på svensk arbetsmarknad och byggmarknad måste följa svenska regler och lagar:
Att höra hemma i Sverige
“Jag stötte på ett företag från Tjeckien. De hade hundratals anställda utstationerade i Sverige år efter år, med sin permanenta verksamhet i Tjeckien med två anställda där. Ett uppenbart exempel på ett företag som borde betraktas som svenskt och som ska följa svenska regler”, menar Danielsson.
Trots att fler lagar har kommit på plats de senaste åren, och kontrollerna sprider problemen ut sig och drabbar fler branscher.
Läs mer om byggbranschen:
Pensionsjätten tar över ägarmanteln efter byggkrisen
SBB måste betala dryga böter till Finansinspektionen
Nedgången i byggandet fördjupas
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.