Dagens PS

Jeffrey Epstein-stämpel står tyska bankjätten dyrt

Jeffrey Epstein
Deutsche Bank går med på att betala motsvarande 747 miljoner kronor i en grupptalan där banken stämts för att ha underlättat Jeffrey Epsteins sexhandelsring med minderåriga flickor och unga kvinnor. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 maj 2023Publicerad: 18 maj 2023

Deutsche Bank går med på att betala ett betydande belopp i en grupptalan där banken stämts för att ha underlättat Jeffrey Epsteins sexhandelsring med minderåriga flickor och unga kvinnor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

The Wall Street Journal berättar att Deutsche Bank nu betalar 75 miljoner dollar (747 miljoner kronor) efter anklagelserna i en grupptalan om att den tyska storbanken varit med och finansierat Jeffrey Epsteins uppmärksammade sexskandal med minderåriga flickor och unga kvinnor.

Det överenskomna avtalet ska godkännas av en federal domare och en del av kvinnorna som medverkat i grupptalan kan på sikt även få mer pengar än vad uppgörelsen omfattar.

Det var en kvinna som anonymt lämnade in stämningen mot bankjätten i New York i fjol under det fingerade namnet Jane Doe.

Kvinnan var bara en av flera som anklagade banken för att under fem år ha bedrivit affärer med Jeffrey Epstein, samtidigt som Epstein använde sina pengar från banken till att främja sin smutsiga sexhandel.

Deutsche Bank ska ha viftat bort alla varningar

Kvinnan hävdar i stämningen att hon utsattes för sexövergrepp av den amerikanska finansmannen och dömda sexbrottslingen Jeffrey Epstein och att hon även fick utstå samma saker från hans vänner under flera års tid.

I stämningen anklagas Deutsche Bank för att ha ignorerat alla varningsflaggor, där medel från Epsteins bankkonton användes för att betala de unga kvinnorna för sexuella handlingar som utförts under tvång.

Den uppgörelse som banken nu gjort med de inblandade i grupptalan väntas kompensera ett dussintal personer, skriver WSJ och konstaterar att Deutsche Bank avböjt att kommentera saken specifikt.

Kärandenas advokater – från advokatbyråerna Boies Schiller Flexner och Edwards Pottinger – sade i ett uttalande på onsdagen att uppgörelsen är kulmen på en lång utredning “för att hålla en av Epsteins finansiella bankpartners ansvarig för den roll den spelade för att underlätta hans människohandelsorganisation”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Den tyska banken bötfälldes redan 2020

Deutsche Bank har tidigare bötfällts på 150 miljoner dollar (nästan 1,5 miljarder kronor) – det var 2020 – av en statlig finansiell tillsynsmyndighet i New York för sina kundkontakter med Epstein.

Banken tillstod då att det var ett misstag att ha Epstein som kund.

Epstein, hans närstående enheter och medarbetare hade mer än 40 konton hos Deutsche Bank.

Två stämningar pågår även mot JPMorgan Chase, USA:s största bank, som också anklagas för att ha underlättat sexhandel och övergrepp av Jeffrey Epstein.

JPMorgan: Varje koppling till Jeffrey Epstein var ett misstag

JPMorgan kommenterar inte förlikningen som Deutsche Bank nu kommit överens om i grupptalan.

Däremot har en taleskvinna för den amerikanska bankbjässen gjort följande uttalande, enligt WSJ:

“I efterhand var varje koppling till Epstein ett misstag och vi beklagar det, men vi tror inte att vi bröt mot några lagar. Vi är fast beslutna att bekämpa människohandel och vi kommer att fortsätta leta efter sätt att investera i att främja detta viktiga uppdrag.”

ANNONS

Jeffrey Epstein begick självmord i ett federalt fängelse i New York 2019 i väntan på rättegång om sexhandeln.

Läs även: Kvinnor stämmer storbanker för Epsteins sexhandel

Läs mer: JPMorgans vd ska vittna om Epstein-länkar

Läs också: Epstein fortsätter att spöka på Wall Street

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]