Att åldras är naturligt, sägs det. Det verkar dock inte riktigt stämma när man är USA:s president – då ska åldrandet nämligen döljas till varje pris.
Järnhanden: Så har Vita huset dolt Bidens åldrande
Mest läst i kategorin
Det har inte varit någon rast och ro för Bidens innersta krets den senaste tiden.
Under det senaste året har presidentens närmaste rådgivare noggrant regisserat och med järnhand styrt hans schema, rörelser och personliga möten. Detta för att hålla hans åldrande så hemligt som möjligt, enligt källor nära Vita huset.
Strikt kontroll
Bidens dagliga agenda har stramats åt och han har skyddats från spontana utbyten med allmänheten och media, skriver Wall Street Journal.
Nyhetskonferenser och offentliga framträdanden har begränsats kraftigt och flera gånger har intervjuer avböjts för att minimera risken för misstag – trots att intervjuer i regel är en ypperlig chans att nå miljontals väljare.
Senaste nytt
Oro inom partiet
Flera medhjälpare har oroats över presidentens uthållighet och avfärdat en hel drös förslag på resor. En idé om att Biden skulle genomföra veckovisa resor över landet för att framhäva sin infrastrukturreform 2022 skrotades snabbt.
Samtidigt som Bidens tendenser till åldrande blir alltmer synliga, försäkrar hans närmsta rådgivare att allt är under kontroll.
Men bakom kulisserna är oron påtaglig.
Debatten
Under den omtalade debatten i slutet av juni gjorde Biden en bedrövlig insats, vilket chockade många inom hans eget parti.
Medan presidenten själv hävdade att han “mådde bedrövligt”, känner sig flera donatorer och lagstiftare vilseledda av Vita husets försök att tona ned presidentens hälsoproblem.
En tidigare rådgivare sa att debatten fick många att omvärdera sina tidigare möten med Biden. Oro kring hans mentala skärpa hade funnits länge, men nu blev de svåra att ignorera.
Anpassade rutiner och hemliga möten
Ingen annan president har gjort så få och kontrollerade framträdanden som Biden.
Vita husets medhjälpare har bland annat spelat hög musik för att förhindra journalister från att ställa frågor till presidenten – och när han faktiskt svarar är det ofta bara med ett “ja”, ett “nej” eller en tumme upp.
När han håller presskonferenser förbereder hans team vilka journalister som ska ställa frågor och vilka frågor de ska ställa.
Vid ett tillfälle under ett G7-möte i Tyskland planerade tyska tjänstemän ett informellt kvällsmöte med Biden.
Om han dök upp?
Inte då.
Istället meddelade utrikesminister Antony Blinken att presidenten behövde gå och lägga sig.
En “bunkermentalitet”
Bidens team känner sig ofta motarbetade av Washington och har utvecklat en “vi mot dem”-mentalitet. Detta har lett till vad vissa beskriver som en bunkermentalitet, där rådgivarna blundar för presidentens politiska svagheter.
Presidentens offentliga framträdanden har blivit kortare och färre. Sedan den bedrövliga debatten har hans tal i genomsnitt varat mindre än tio minuter.
Trots dessa utmaningar fortsätter Bidens team att hävda att han är den mest framgångsrika presidenten i modern historia.
Läs också:
Allt ljus på Biden när Nato firar. Dagens PS
Mot alla odds: Hon ska rädda USA. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.