Befolkningen i Japan minskade med 800 000 förra året. Det är 14:e året i rad som Japan redovisar en befolkningsminskning.
Japans befolkning minskar - krisen värre
Mest läst i kategorin
Den demografiska krisen i Japan fortsätter och fördjupas. Och utvecklingen sprider sig och gäller alltfler östasiatiska länder.
1 januari 2023 uppgick Japans befolkning till 125,4 miljoner, enligt uppgifter från det japanska inrikesministeriet som släpptes på onsdagen.
För 14:e året i rad noterar landet en minskning av antalet invånare. Den här gången minskar antalet japaner med 800 523 personer.
Fler utlänningar
Samtidigt ökade antalet utländska invånare med 289 500 jämfört med året innan, en ökning med mer än 10 procent.
Det är också enda anledningen till att huvudstaden Tokyo kan redovisa en liten ökning av befolkningen.
Parallellt med dessa siffror slår landet också ett nytt rekord – 1,56 miljoner registrerade dödsfall – samtidigt som antalet födda är mindre än hälften av det antalet, 771 801 nyfödda.
Senaste nytt
Ökande problem i Japan
Dessa siffror sammantaget visar Japans befolkningskris med en allt äldre befolkning och en krympande arbetsstyrka som ska finansiera pensioner och hälsovård framöver.
Det problemet ökar dessutom eftersom landet har en av de lägsta förväntade livslängderna i världen, påpekar CNN.
Hela regionen
Grannländerna i regionen – Kina, Sydkorea, Taiwan, Singapore med flera – ser samma utveckling och försöker nu få fler unga familjer att skaffa fler barn.
Värst illa ute är Japan vars premiärminister, Fumio Kishida, i januari varnade för att landet är “på randen av att inte kunna upprätthålla sociala funktioner.”
En rapport förra året från en Tokyo-baserad forskningsorganisation visar att landet behöver ungefär fyra gånger så många utländska arbetare än 2020 års nivå för att uppnå regeringens ekonomiska mål.
Nya skräcksiffror: Befolkningskrisen växer i Japan (Dagens PS)
Kinas befolkning minskar – snart går Indien om (Dagens PS)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.