Vad gör man när priset på ett kålhuvud kostar lika mycket som en timlön? I Japan hittar man nu nya sätt att spara pengar på maten.
Japaner tvingas till kreativitet när matpriset skenar
Mest läst i kategorin
Det var 42 år sedan matpriset i Japan var så högt som nu. Inte ens den japanska husmanskosten är billig längre.
Kirina Mochizuki, en hemmafru i Tokyo, berättar att hennes favoritmat okonomiyaki – japanska pannkakor med kål – numera blivit synonymt med lyx.
Anledningen? Priset på kål har tredubblats på ett år.
“Jag hade aldrig trott att okonomiyaki skulle bli en delikatess”, säger hon till Reuters. Nu jagar hon rabatter i mataffären eller byter ut kålen mot billigare alternativ som torkat sjögräs.
Hon är långt ifrån ensam.
Matkostnaderna slår rekord
Japanerna har inte betalat så här mycket för mat sedan 1980-talet. Förra året nådde andelen av hushållens inkomster som går till mat den högsta nivån på 42 år.
Ett kålhuvud i Japan kostar nu 1 000 yen (drygt 70 kronor) – ungefär lika mycket som en timlön för många lågavlönade arbetare.
Riset är också dyrt och väntas förbli högt prissatt fram till 2026.
I samma veva sjunker reallönerna vilket gör att även små prisökningar märks i plånboken.
“En tio-yenhöjning här och där kanske inte låter mycket, men det blir en stor kostnad i slutändan”, säger Mochizuki.
Läs mer: Krisen: Rekordinflation och strömavbrott i Japan. Dagens PS
Senaste nytt
Odling i vardagsrummet
När maten blir dyrare växer intresset för hemma-odling.
Kazuki Nakata, en 37-årig YouTuber från Japan, har byggt en egen inomhusodling där han odlar allt från lök till rättika – i plastflaskor, ölburkar och till och med i sin cykelkorg.
Han började odla som en hobby under pandemin men nu har hans kanal exploderat.
På bara två veckor har han fått 4 500 nya följare, alla sugna på att lära sig hur man får grönsaker att växa utan jord, direkt i vatten.
“Jag har lyckats odla rejäla kålblad i en skål i köket”, säger han.
Men hemmaodlingen kommer med utmaningar. Hans familj har fått utstå heta sommarnätter utan AC för att inte skada växterna och hans fru klagar på att hon inte kan amma sitt barn i vardagsrummet – eftersom gardinerna måste vara öppna för att ge växterna solljus.
Billigare alternativ tar över middagsbordet
För dem som inte har plats för en hemmaodling har andra lösningar blivit populära.
- Furikake, torkade kryddblandningar att strö över ris, har blivit en räddare i nöden. Försäljningen av den billiga rissmaksättningen väntas slå rekord i Japan i år.
- Fler hushåll återanvänder delar av grönsaker som tidigare slängdes, till exempel genom att låta purjolöksrötter växa i vatten.
- Billigare proteinkällor ersätter kött – något som blivit extra vanligt när importpriserna fortsätter att stiga.
Regeringen försöker agera
Regeringen i Japan är medveten om att stigande matpriser kan skapa politisk oro. Därför har de redan lanserat ett stödpaket som ger kontantutbetalningar till låginkomsttagare.
Nu överväger de också att sälja av delar av statens rislager till jordbrukskooperativ för att pressa priserna. Men frågan är om det räcker.
Tills vidare verkar det som att fler japaner kommer att behöva fortsätta hitta egna sätt att hantera prischocken.
Läs också: Nu lottar man ut riset i Japan. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.