Dagens PS

Jämställt? Ja, men inte förrän om 134 år

134 år till jämställdhet, enligt PRV
Det går långsamt fram för kvinnor inom patent och immaterialrätt, konstaterar PRV som ser jämställdhet som ”en strategisk investering”. (Foto: Knut Capra Pedersen/PRV)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 mars 2025Publicerad: 07 mars 2025

Jämställdhet och immateriella rättigheter är avgörande för innovation och samhällsutveckling – och kan öka BNP, skriver PRV.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

Men internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av socialistiska Andra Internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin.

ANNONS

Hon lär knappast ha tänkt tanken att den 115 år senare skulle kopplas till Världsbanken, patent och behovet av stärkta immaterialrättigheter.

Skulle ge 20 procent mer

Så är det dock och nu skriver PRV i en pressrelease att med fler kvinnor i patent och rättigheter – inte mänskliga utan immateriella – skulle den globala BNP:n kunna öka med 20 procent, med hänvisning till Världsbanken.

Kvinnor är dock fortfarande kraftigt underrepresenterade på området. 2024 var det fem gånger mindre vanligt att en kvinnlig uppfinnare listades på internationella patentansökningar än en man.

Samma mönster finns enligt PRV inom designskydd och upphovsrätt.

ANNONS

Senaste nytt

Jämställt om 134 år

I dag är endast 15,6 procent av svenska nationella patentansökningar kopplade till en kvinnlig uppfinnare. Fortsätter vi på den inslagna vägen når vi jämställdhet år 2159, det vill säga om 134 år, påpekar PRV.

ANNONS

Däremot ser man en snabbare förändring inom internationella patentansökningar via PCT-systemet, Patent Cooperation Treaty.

”Där kan vi nå upp i hälften av alla patentansökningar med minst en kvinna bland uppfinnarna redan 2036 – om bara elva år. Om vi fortsätter i samma takt som i dag”, skriver PRV.

En av fyra inom EU

Patent- och registreringsverket refererar också slutsatserna i rapporten från den europeiska myndigheten för immaterialrätt, ”Women in design”.

Där konstaterar man att endast 24 procent av alla designers inom EU är kvinnor och att de, logiskt nog, endast står för 26 procent av de registrerade designskydden.

Man ser även att kvinnliga designers i snitt tjänar 12,8 procent mindre än sina manliga kollegor.

Det är samtidigt stora skillnader mellan olika länder och branscher – från 20 procent i Tjeckoslovakien och Slovakien till 35 procent i Lettland och med en stor underrepresentation av kvinnor inom sådant som verktygsdesign och byggrelaterad design.

Mindre jämställt än USA och Kina

Kvinnor är starkt underrepresenterade i tekniska designyrken och har svårare att ta sig till ledande positioner.

ANNONS

Dessutom är EU och Europa sämre än andra delar av världen på området. Kina och USA har en andel på cirka 40 procent för kvinnliga designers, Sydkorea mer än 50 procent.

“Jämställdhet inom immateriella rättigheter är en strategisk investering i framtidens innovation och tillväxt”, säger PRV:s generaldirektör Anna Jardfeldt.

”Genom att öka kvinnors deltagande stärker vi både den ekonomiska utvecklingen och samhällets innovationskraft”, tillägger hon.

Jämställt? Här ligger Sverige långt efter. Dagens PS

Den generationen kvinnor kan få lika hög pension som män. Dagens PS

Unga kvinnor fast i ekonomisk uppförsbacke. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS