De var generationen som byggde upp Kinas infrastruktur i slutet av förra århundradet. Nu lever de på existensminimum i landet som prioriterar industriell modernisering före pension och sociala reformer.
Ingen pension: Nu arbetar de sig till döds
Mest läst i kategorin
Det brukar sägas att hårt arbete betalar sig, men också att otack är världens lön.
Tittar vi på den äldre generationen i Kina ser det dessvärre inte bättre ut.
Efter att ha vigt sitt liv åt att göra Kina till världens största exportör, riskerar de nu en kraftigt försämrad levnadsstandard på ålderns höst.
Allt i en tid då landets ekonomi sviktar och den demografiska krisen är ett faktum. En situation som dock inte hindrar att landet fortsatt prioriterar industriella frågor före socialförsäkringssystemet, där man endast valt att göra små justeringar.
Läs även: Då kan Kina bli konjakens död. Dagens PS
Pension inte möjlig
För den lilla människan innebär det att pension inte är ett alternativ, varför många tvingas ta service- eller städjobb för att överleva.
Hit hör 67-årige Hu Dexi och hans fru, som flyttat till Peking för att arbeta som städare. Här tjänar de 4 000 yuan i månaden, motsvarande 552 dollar, alltså 6 000 kronor.
Detta då de inte kan återvända hem till sin by och belasta sina barn ekonomiskt. Ett alternativ som hade gett dem en månatlig pension på 123 yuan, motsvarande 17 dollar eller 185 kronor.
Läs också: Unga i Kina får inget jobb – går i pension. Dagens PS
Tröskeln till fattigdom
Det är lägre än Världsbankens fattigdomströskel på 3,65 dollar om dagen, skriver Reuters.
Som tillägg till detta saknar äldre personer även tillgång till adekvat hälsovård. En verklighet som bekräftas av demografen Fuxian Yi, seniorforskare vid University of Wisconsin-Madison.
“De äldre i Kina kommer att leva ett långt och eländigt liv. Fler och fler migrantarbetare återvänder till landsbygden, och vissa tar lågavlönade jobb, vilket är ett desperat sätt för dem att rädda sig själva”, konstaterar han.
Läs även: Här finns världens bästa – och sämsta pension. Dagens PS
Brist på sociala tjänster
Skälet till det är att de sociala tjänsterna inte räcker till, varför ett liv i fattigdom och ohälsa blir den enda utvägen.
Det livsödet kan i sin tur härledas till att kommande generationer traditionellt har förväntats ta hand om de äldre.
En ekvation som alltså rimmar mycket illa med ettbarnspolitiken som mellan 1980 och 2015 hindrade kinesiska par från att få fler än ett barn.
Läs mer:
Snart som Kina – här är du övervakad överallt. Dagens PS
Kina: Demografisk kris när 300 miljoner slutar jobba. Dagens PS
Läs även:
Början på slutet: Då får alla samma efternamn i Japan. Dagens PS
ANNONS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.