Mannen är del av Kinas högsta militära ledning. Ändå gjordes ingen bakgrundskoll när han skulle gästforska på missiler på Lunds Universitet i Sverige. Och han är inte ensam.
Ingen koll: Militär från Kina forskade om svenska missiler
Mest läst i kategorin
Trots att Säpo varnat för de kinesiska gästforskarnas kopplingar till den kinesiska diktaturen, görs väldigt lite för att skydda Sverige från att främmande makt utnyttjar våra lärosäten som bas för spionage eller spionliknande aktiviteter.
Det framgår av ett reportage i Dagens Nyheter.
Qin Fei – känd militär forskare
Mannen som är 45 år i dagsläget antogs 2014 för visum och gästforskning inom energivetenskap vid Lunds Universtiet.
Sagt och gjort lämnade han hemstaden Xi’an och kom till Sverige med sin fru.
Trots att Qin Fei, som forskaren heter, antogs från ett kinesiskt universitet med särskild koppling till den kinesiska militären så gjordes ingen bakgrundskontroll. Nu är han en nyckelspelare inom Kinas försvarsmakt och har uppdrag i arméns absoluta toppskikt, rapporterar DN.
Många kinesiska forskare har återvänt till Kina för att utföra militär forskning åt den kinesiska diktaturen.
Spionballonger, Taiwan
Med tanke på Kinas spionballonger, krigsövningar utanför Taiwan och andra säkerhetshot mot världssamfundet, framstår det hela som ännu mer olustigt:
“Säkerhetspolisen har gång på gång varnat för att Kina är ett av länderna som utgör det största underrättelsehotet mot Sverige. Spetsteknologi och forskning är områden där Sverige ligger i framkant, och hamnar därför i stormaktens sikte”, skriver tidningen.
Kina på KTH och Chalmers
Även Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm pekas ut som ett potentiellt mål för främmande makt som exempelvis Kina kan försöka använda som bas för sin spionverksamhet och därmed stärka Kinas militära förmåga med teknik och kunskap från svenska lärosäten.
Även Chalmers i Göteborg är i hetluften.
Det finns sju universitet i Kina som har särskild koppling till militären. De sju kallas för “Försvarets sju söner”. Lärosäten ska vara extra försiktiga med att anta forskare från dessa sju, menar Oscar Almén på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
“Kommer forskarstudenter från De sju sönerna så finns det anledning att höja på ögonbrynen”, säger han.
Läs mer om Kina:
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.