Indien kan ha växt om Kina i befolkning, men landet har uppenbara problem att matcha sin konkurrent på en rad områden, särskilt ekonomiskt.
Indien kan nu vara folkrikast men har problem
Mest läst i kategorin
I Kina uppgår den arbetsföra åldern, det vill säga mellan 15 och 64 år, till 76 procent medan motsvarande siffra i Indien bara är 51 procent, enligt ny statistik, skriver CNBC.
Där till är landets produktivitet hos arbetskraften en stor utmaning i kampen om att bli störst till antal invånare.
Den amerikanska nyhetskanalen, som refererar Oxford Economics, skriver också att Indien redan kan ha gått om Kina och numera vara den folkrikaste nationen i världen.
Dock släpar alltså bland annat Indiens arbetskraft efter sin rival, framgår det.
Lång tid innan Indien kan mäta sig med Kinas arbetskraft
“Även om takten kommer att öka med tiden, tyder våra nuvarande prognoser på att Indiens arbetskraft kommer att förbli mindre än Kinas fram till slutet av 2040-talet”, skriver Oxford Economics i en nyligen publicerad rapport.
För att Indien ska kunna mäta sig på riktigt i arbetskraft med Kina måste landet uppnå en deltagandegrad på över 70 procent år 2030.
Trots att merparten av befolkningen i dag är i arbetsför ålder ligger man hela 25 procentenheter efter Kina på området.
Betydligt färre indiska kvinnor i arbete
Bland kvinnor är sysselsättningen samtidigt mycket lägre i Indien än i Kina.
Ytterligare ett stort problem i demografi-kampen är att landets utbildningsnivå är låg, statistik från 2018 visar att läskunnigheten då låg 74 procent i Indien mot Kinas 94 procent läskunniga.
På landsbygden försenade pandemin läs- ch matematikkunskaperna hos många studenter på den indiska landsbygden, enligt en studie från ickestatliga organisationen Pratham, uppger CNBC och konstaterar att Kina enligt prognoser även har längre medellivslängd, fler läkare och ett hälso- sjukvårdssystem som generellt sätt är bättre rustat än Indiens.
Läs även: Kan fylla luckan efter Kina Dagens PS
Läs vidare: Världens mäktigaste länder – hela listan Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.