Dagens PS

Indien förbjuder risexport – kan öka globala matpriser

risfält
Nu tänker Indien behålla sitt ris inom landet. (Foto: Anupam Nath /AP /TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 juli 2023Publicerad: 21 juli 2023

Nu förbjuder Indien exporten av sitt ris, med undantag för basmatiris. Med stoppet vill regeringen bekämpa inflationen i landet men det kan få konsekvenser på de globala matpriserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rispriset i Indien har ökat rejält på sistone sedan översvämningar har förstört delar av skörden. Därför vill den indiska regeringen motverka inflationen genom att sätta stopp för risexporten. Problemet är att landet är världens största risexportör och står för 40 procent av den globala handeln, samtidigt som en fjärdedel av landets egna export beräknas försvinna genom förbjudet, skriver CNBC.

Exportförbud startar direkt i Indien

Förbudet att exportera vitt ris, förutom basmatiris, kom på torsdagen och började gälla direkt där regeringen säger att den kommer se till så att det finns tillräckligt med billigt ris på den inhemska marknaden framöver.

Det kan dock bli värre för en rad länder som Nepal och Bangladesh som är beroende av importen av indiskt ris och priserna kan därmed skjuta i höjden.

Priser på väg upp

Det kommer samtidigt som de globala spannmålspriserna är på väg upp sedan Svartahavsavtalet mellan Ukraina och Ryssland är över.

De länder som är beroende av indiskt ris kan nu komma att blicka mot andra länder som Vietnam och Thailand istället, vilket också kan negativa effekter på priset.

“Förutom en minskning av det globala utbudet av ris så kan panikreaktioner och spekulationer på de globala rismarknaderna förvärra prishöjningen”, säger Eve Barre, ekonom på handelskreditförsäkringsbolaget Coface.

Läs även: Goldman Sachs: “Indien går om USA år 2075”

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]