Vem köpte Ikeas fastighet på 44 000 kvadratmeter utanför Moskva och vad blev slutsumman? Frågorna är många kring den svenska möbeljättens affär.
Ikea i Ryssland – den mystiska miljardaffären
Mest läst i kategorin
Våren 2022 – Ryssland har precis invaderat Ukraina och flera svenska storbolag uppger att de vill stänga sina verksamheter i landet.
Ikea är ett av dem.
MISSA INTE: Utsläpp: 100 000 ton bajs rakt i Mälaren – på en enda dag (Dagens PS)
Möbeljätten meddelar att man överväger att sälja av 2,5 miljoner kvadratmeter av affärsfastigheter i 14 shoppingcenters, som innan kriget bryter ut har ett uppskattat värde på drygt 4 miljarder euro – 44 miljarder kronor.
Den 1 augusti i år, i en kommentar till den ryska nyhetsbyrån Tass, bekräftar köpcentrumkedjan Ingka Centers, vars främsta hyresgäst är Ikea, att den svenska möbeljätten nu sålt av ett av sina stora center utanför Moskva.
Många spekulationer
Vem köpte den 44 000 kvadratmeter stora fastigheten av Ikea?
Officiellt är det KLS-Khimki, bolaget som tog över lokalen när Ikea lämnade Ryssland, som är köparen, rapporterar Expressen.
Men ryska affärs- och nyhetssajter menar att det verkliga ägandet kan se annorlunda ut.
I själva verket kan det vara Grigorij Sahakijan, storägare i KLS-Khimki som äger 99 procent av bolaget, som är köparen. Det menar det ryska Bolagsverket.
Finansierade terrorism
Grigorij Sahakijan har ett förflutet som ägare och styrelseledamot i Sovereign Bank, som 2016 blev av med sin banklicens. Detta berodde, enligt Rysslands centralbank, på att Sovereign Bank varit inblandad i både penningtvätt och finansiering av terrorism. Banken ska även ha fört ut pengar utomlands.
Ryska sajter spekulerar nu kring om det är Grigorij Sahakijans kompanjoner från Sovereign Bank som finns med bland köparna av Ikeas fastighet.
Ökänd affärsman med förbindelser till Putin
Affärsmannen Pavel Te, bankens delägare, pekas ut som en möjlig köpare. Han har kopplingar till Moskvas borgmästare Sergej Sobyani, som i sin tur har kopplingar till president Vladimir Putin.
Pavel Te har blivit ökänd för att vara omgiven av miljö- och byggskandaler, enligt Moscow Post. Under ledning av borgmästaren Sergej Sobyanin har han manipulerat mark för fastigheter, enligt sajten Sokalinfo.
Vad blev slutsumman?
Köpeskillingen för affären är inte offentlig. Men till Tass kommer uppgifter från Denis Platov, chef för kapitalmarknadsavdelningen på konsultföretaget Nikoliers:
“Marknadsvärdet på fastigheten är cirka fyra till 4,2 miljarder rubel (knappt en halv miljard kronor, reds. anm.). Beloppet på transaktionen kan dock skilja sig från marknadsvärderingen”, säger han till nyhetsbyrån.
Förutom affärsfastigheterna ingår 15 hektar outbyggd mark i affären. Eftersom det, enligt uppgifter, inte finns någon stadsplan för denna mark, kan affären bli mycket mer attraktiv för de som vill exploatera den.
Läs även:
Ikea tjänar fortfarande storkovan i Ryssland
Förhandlat och klart – svenska Ikea blir ryskt
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.