Dagens PS

I domstolen måste Trump följa regler – något han ogillar

Donald Trump talar med media utanför rättssalen i rättegången om civila affärsbedrägerier vid New Yorks högsta domstol, onsdagen den 25 oktober 2023
Donald Trump talar med media utanför rättssalen i rättegången om civila affärsbedrägerier vid New Yorks högsta domstol, onsdagen den 25 oktober 2023. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 okt. 2023Publicerad: 27 okt. 2023

När Donald Trump är svarande i en domstol kan han inte säga eller göra vad han vill och det är något han inte är van vid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En domare som på onsdagen hörde Donald Trump i ett bedrägerimål i New York fick kämpa med att försöka begränsa den tidigare amerikanska presidentens raseriutbrott och impulser att bryta mot regler, det rapporterar CNN.

Står inte över lagen

Donald Trump beordrades att ta plats i vittnesbåset och förklara sitt beteende och det kan ha gett honom en inblick i vad som väntar i fyra kommande brottsrättegångar.

Domaren skällde ut världens en gång mäktigaste man och sade till honom att han inte är trovärdig.

Det hela påminde honom om att han inte står över lagen.

ANNONS

Senaste nytt

Kan rätten stoppa honom?

Hans status som åtalad innebär att han inte kan säga och göra vad han vill och det gäller inte bara i denna pågående rättegång eftersom han står inför fler rättegångar nästa år.

Två riksrättsförhandlingar och en valförlust stoppade inte Donald Trump, det beror delvis på att han är bra på att väcka allmän ilska, radera sanningen och skapa alternativa verkligheter.

Men, kanske kan rättssalens faktabaserade miljö stoppa honom.

ANNONS

Ilskan kokade över

Genom den pågående bedrägerirättegången, som skulle kunna innebära att hans imperium inte längre kan göra affärer i New York, har Donald Trump verkat hålla sin ilska inombords.

Redan innan rättegången började beslutade domaren Arthur Engoron att Donald Trump, hans bolag och hans söner har lurat banker och försäkringsbolag genom att överdriva värdet på sina tillgångar.

Donald Trump har överklagat det beslutet och på onsdagen verkade hans frustration koka över.

Får betala böter

Trots att han beordrats tystnadsplikt verkade han göra utfall mot en av domarens tjänstemän och sade till reportrar att domaren var väldigt partisk och hade en väldigt partisk person bredvid sig.

Domaren kallade till en utfrågning som slutade med att Donald Trump får en bot på 10 000 dollar, cirka 109 750 kronor, för att han brutit mot tystnadsplikten.

Donald Trump nekade till anklagelsen och hävdade att han hänvisat till sin tidigare adokat och “fixare” Michael Cohen, som också satt bredvid domaren när han vittnade mot sin tidigare chef.

Förra veckan fick Donald Trump en bot på 5 000 dollar, cirka 54 875 kronor, för brott mot tystnadsplikten när han inte tog bort ett inlägg på sociala medier som attackerade domare Arthur Engorons kontorist.

ANNONS

En droppe i havet

För någon med så mycket pengar som Donald Trump är dessa böter en droppe i havet, han har dock inte så mycket pengar som han påstår och det är kärnfrågan i den pågående rättegången.

Det är osannolikt att dessa böter kommer få Donald Trump att tona ned sig, han är van vid att säga och göra precis vad han vill, men de är ett smakprov på de konsekvenser rättssystemet kan ha på detta beteende.

Han står inför rättegångar om sin företagsverksamhet, försök att omkullkasta valresutatet 2020, för hamstring av hemligstämplade dokument och för en hemlighållen utbetalning till en porrstjärna.

I alla fall förnekar han brott, det skriver CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Trots anklagelserna: Trump slingrar sig Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]