Sanktioner i Ryssland? Det gäller knappast för alla, där hundratals bolag, även jättar, fortfarande gör affärer med den enorma ryska marknaden.
Hundratals bolag gör "business as usual" med Ryssland
Mest läst i kategorin
Det har gått 1,5 år sedan Ryssland invaderade Ukraina och många utländska bolag har lämnat den ryska marknaden sedan dess. Men långt ifrån alla. Fortune har listat 400 multinationella bolag som fortfarande gör “business as usual” med Ryssland.
Storbolagen vill inte lämna Ryssland
Förutom de 400 storbolagen så har Kyiv School of Economics listat ytterligare 1 000 bolag i varierande storlek som fortfarande finns kvar i Ryssland – på en het marknad som verkar vara svår att släppa fullt ut för många företag.
Några exempel är oljejätten Shell fortsätter att köpa ryska gas. Nestle, som trots att man lovat att enbart handla med “nödvändiga” produkter fortsätter att sälja choklad och husdjursmat – som ryssarna säkerligen hade överlevt utan.
Flygbolagen tar nya rutter
Medan många flygbolag inte längre flyger över Ryssland så har både Emirates och Etihad Airways kortat sina rutter genom att göra just det. Bolagen erbjuder billigare flygresor som, ironiskt nog, många västerlänningar nappar på.
När det gäller kläder så fortsätter både Benetton och Guess på den ryska marknaden, och pumpar därmed fortsatt in pengar till krigskassan.
När många andra västerländska bolag lämnat Ryssland bildas snabbt luckor som andra passar på att fylla. Exempel är den franska detaljhandelskedjan Auchan med hundratals butiker och tusentals anställda i Ryssland. Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba fortätter att släppa nya varor och rabatter på den ryska marknaden.
Det är svårt att mäta hur mycket pengar som omsätts i handeln, men Fortune uppger att de 400 bolagen står för åtminstone 200 miljoner dollar i omsättning till Putins kassa.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.