Hundarna lever i det vilda i kärnkraftsolyckans mest radioaktiva zon i Tjernobyl och tycks ha fått konstiga mutationer, skriver Popular Mechanics.
Hundarna i Tjernobyls skugga förbluffar forskare
Mest läst i kategorin
Snart har 40 år passerat sedan Tjernobylkatastrofen – fortfarande den värsta kärnkraftsolyckan i historien.
Det var 26 april 1986 som en kärnreaktor exploderade i Tjernobyl i norra Ukraina i dåvarande Sovjetunionen och spred mängder av radioaktiv strålning över Europa. Inte minst Sverige drabbades hårt av nedfallet av radioaktiv strålning från härdsmältan.
Människor flydde – husdjuren blev kvar
Sedan dess är stora delar av området kring Tjernobyl obebott av människor.
Men djur och grödor frodas och forskare har i årtionden studerat djur som lever i eller nära Tjernobyls havererade kärnkraftsverk.
Syftet är att ta reda på hur strålningen i denna undantagszon för mänskligheten påverkar djurens hälsa, tillväxt och evolution.
En studie på 302 vildhundar som strövar runt nära kärnkraftverket, jämfört med djur tio mil bort, visar enligt biologer på anmärkningsvärda genetiska skillnader.
Annorlunda dna hos Tjernobyl-hundarna
Det är inte fastslagit att det beror på strålning, men det är ett första steg på vägen att försöka analysera hur populationer nära kärnkraftsolyckans epicentrum klarar sig jämfört med dem som lever någon annanstans.
De vilda hundar som studien nu baseras på i Tjernobyl uppges vara ättlingar till de husdjur som lämnades kvar i samband med evakueringen från Tjernobyl för snart fyra decennier sedan, berättar Popular Mechanics.
Forskarna, som kommer från University of South Carolina och National Human Genome Research Institute, har registrerat stora förändringar i arvsmassan (dna) hos de vilda Tjernobyl-hundarna i studien.
Gör mutationer att de lever framgångsrikt i Tjernobyl?
“Har de mutationer som de har förvärvat som gör att de kan leva och föröka sig framgångsrikt i den här regionen?” säger medförfattaren Elaine Ostrander, expert på hundgenomik vid National Human Genome Research Institute, till New York Times.
Man söker nu svaret på det och hur de klarar sig genetiskt, men även vilka utmaningar hundarna tampas med.
“En miljöforskare som Science News talat med säger att dessa studier kan vara knepiga, till stor del på grund av det faktum att det är otroligt svårt att skilja ut strålningsinducerade mutationer från andra effekter, som inavel”, berättar Popular Mechanics.
De antaganden som nu görs, utifrån den här studien, är än så länge lösa hypoteser, det vill säga om hundarna snabbt genomgått mutation eller evolution på grund av exponeringen från radioaktiv strålning.
Tacka hundarna, andra djur och växter för det
Oavsett om det ännu inte går att dra några säkra slutsatser visar denna och tidigare studier, framgår det, att vetenskapen nu kan förstå bättre hur radioaktiv strålning påverkar det som varit naturliga miljöer.
Det kan forskarna tacka de herrelösa hundarna för i Tjernobyl, men även gnagare, katter, grodor, fåglar och andra djur som forskarna studerar och som i dag lever i kärnkraftsolyckans skugga bland varg, björn, lodjur och andra vilda djur i denna obestridligt unika miljö.
Läs även: “USA:s Tjernobyl” – kärnkraftverket startar igen efter Microsoft-affär Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.