Henry Kissinger, snart 100 år, talar utifrån lång diplomatisk erfarenhet att USA och Kina snabbt måste lära sig leva tillsammans för att undvika en konfrontation om bara några få år, säger han.
Henry Kissinger: Tiden kort för USA och Kina att undvika krig
Mest läst i kategorin
Henry Kissinger blir imponerande 100 år 27 maj. Han ger nu sin tänkvärda analys på spänningarna mellan stormakterna USA och Kina i en lång intervju i den brittiska tidskriften The Economist.
Nämnas kan att Kissinger träffat bland många andra Kinas dåvarande ledare Mao Zedong, och givetvis även Kommunistpartiets nuvarande ledare Xi Jinping
Få om ens någon besitter mer kunskaper i internationella frågor än Henry Kissinger, som varit USA:s utrikesminister, säkerhetsrådgivare och forskare i diplomatiska frågor före det.
Henry Kissinger varnar för katastrofala följder – inte minst med AI
De senaste 46 åren har han agerat konsult och sändebud till monarker, presidenter och premiärministrar, skriver The Economist och konstaterar att den mångårige och luttrade förhandlaren nu är orolig.
“Båda sidor har övertygat sig själva om att den andra utgör en strategisk fara. Vi är på väg mot stormaktskonfrontation”, säger Henry Kissinger om USA:s och Kinas frostiga relation.
“Vi befinner oss i den klassiska situationen före första världskriget, där ingen sida har mycket marginal för politiska eftergifter och där varje störning av jämvikten kan leda till katastrofala konsekvenser”, fortsätter Kissinger och varnar även för att den snabba AI-utvecklingen kan gå överstyr i maktbalansen i världen.
Den tekniska utvecklingen väcker oro, särskilt när det gäller principerna eller snarare avsaknaden av dessa för krigföring, enligt Kissinger som skriver om AI (artificiell intelligens) i två kommande böcker, där han också dryftar alliansernas natur, framgår det.
Senaste nytt
Förespråkar hård diplomati för vägen till fred
När det gäller USA och Kina vilar mänsklighetens öde i att dessa två supermakter kan komma överens, säger han, själv föremål för svidande kritik och stämplad som krigshetsare i Vietnamkriget.
Men Henry Kissinger har själv erfarenhet av krigets fasor, 13 nära släktingar fick sätta livet till i Förintelsen under Nazitysklands härjningar under andra världskriget, berättar The Economist.
Enligt Kissinger är hård diplomati det enda som kan förhindra konflikter, det är problemet “som måste lösas”, säger han i artikeln.
Det brådskar för supermakterna att komma överens
Med AI-utvecklingens explosionsartade framfart ger han USA och Kina fem till tio år på sig – inte mer än så – att lösa sin spända relation för att undvika ett regelrätt krig.
Enligt Kissinger vill Kina uppfattas som mäktigt i världen, men något “världsherravälde i hitlersk mening” eftersträvar inte regimen i Peking, hävdar han.
USA och Kina kan, tror han, nå samexistens. Men det kan också misslyckas, enligt Kissinger som ser Taiwan-frågan som det mest omedelbara hotet.
Kritiserar Putin och Nato och tror på Kina som fredsmäklare
Även Rysslands president Putin får en känga av den erfarne diplomaten, som anser att det var “katastrofalt misstag av Putin” att gå in i Ukraina.
Samtidigt tycker han västmakterna inte är utan skuld, då Ukrainas ansökan om Natomedlemskap lämnades öppen, det var “destabiliserande” och lämnade Ukraina i ett läge där landet initialt hade svårt att försvara sig mot den ryska angriparen.
Kina skulle, enligt Kissinger, kunna få en avgörande roll som fredsmäklare i kriget mellan Ryssland och Ukraina.
För nu handlar det om, säger han i The Economist, att få ett slut på det pågående kriget mitt i Europa.
Ryssland och Kina inga kompisar
Han tror inte på att Kina och Ryssland kan bli såta vänner, det finns en misstänksamhet mot varandra länderna emellan, säger han.
“Jag har aldrig träffat en rysk ledare som sagt något bra om Kina. Och jag har aldrig träffat en kinesisk ledare som sagt något bra om Ryssland. De är inte naturliga allierade.”
Kina kan till och med, bedömer Henry Kissinger, gå med på att Ukraina blir Nato-medlem.
Dagens ledare måste tänka att världen har förändrats, säger Kissinger, med hot som aldrig tidigare funnits, mycket på grund av AI.
“Immanuel Kant sa att fred antingen skulle uppstå genom mänsklig förståelse eller någon katastrof. Han trodde att det skulle ske genom förnuft, men han kunde inte garantera det. Det är ungefär vad jag tror.”
Läs även: Kina: Skärp er, USA – annars hotar konflikt
Läs också: Kina klår snart USA i paradgrenen
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.