Enligt forskare är det enklare att resa till rymden än att utforska havsdjupen och endast en bråkdel av världens hav är kartlagda. Det här vet vi vet om dem.
Hemligheterna som lurar i havets mörkaste djup
Mest läst i kategorin
Människan har rest till månen, åkt upp i rymden, bestigit berg och hittat nya världsdelar.
Men trots att tekniken utvecklats i en rasande fart och vår nyfikenhet är starkare än någonsin, förblir stora delar av vår jord outforskad: Haven.
Lättare att resa till rymden
Endast en bråkdel, 20 procent, av världens havsbotten, är kartlagd, enligt organisationen National Oceanic and Atmospheric Administration.
Forskare brukar säga att det är enklare att resa till rymden än att utforska du djupaste haven, skriver CNN.
Som jämförelse har 12 astronauter spenderat 300 timmar på månen, medan endast tre personer har dykt ner till Challengerdjupet i Marianergraven, som är den djupaste delen av världshaven. Där kunde de endast vistas i tre timmar.
Senaste nytt
Därför är det så farligt
Anledningen till att så få har kunnat utforska de allra djupaste havsdjupen är att det är extremt farligt.
Ju längre ned under havsytan som du kommer, desto högre blir trycket. Vid ett extremt djup – som exempelvis är fallet för den ubåt som försvunnit efter en expeditionsresa till Titanics vrak – är trycket extremt högt. Vraket vilar på 3800 meters djup.
“Varje kubikmeter vatten väger ett ton så enkelt uttryckt kan man säga att på en yta av en kvadratmeter blir det en tyngd på 4 000 ton nere på botten, säger Mattias Marklund, professor i fysik på Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter.
Mörkt och extremt kallt
Dessutom är de djupaste havsdjupen becksvarta – eftersom dagsljus inte kan nå dit ner.
Kylan i dessa djup är också extrem.
Så djupa är haven
Vad som räknas som djupa hav är när det är mellan 1000 och 6000 meter från havsyta till havsbotten.
Djuphavsgravarna kan vara djupare än så – upp till 11 000 meter. Dessa områden kallas för Hadal-zoner, efter dödsguden Hades.
Trots det extrema djupet – som gör det omöjligt för människor att överleva där – har forskare upptäckt flera arter, som lever på havets botten. Detta har Dagens PS rapporterat om tidigare.
Och visst är det en hisnande tanke – att våra djupaste hav bär på hemligheter som vi människor kanske aldrig någonsin kommer att upptäcka.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.