Dagens PS

Havsströmmar – nästa klimathot att strunta i?

Amoc nästa klimathot, kan kollapsa inom decennier
Amoc är de vattenströmmar som omfördelar värme och kyla och som nu är på väg att kollapsa. Här Grönland, som kan få en central roll. (Foto: John McConnico/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 27 okt. 2024

Det är dags för nästa klimathot. Det beskrivs som underskattat, förödande och oåterkalleligt. Men du kan väl läsa vidare i alla fall?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi människor har ju, som bekant, ett något skiftande sätt att reagera på olika upplysningar.

Om vi hämtar bilen på verkstaden och får beskedet att ”kör du vidare med den här bilen, så kommer den att explodera om tio mil”, så skulle de flesta av oss ropa på en taxi.

När vi får besked om olika klimathot och att de kan leda till katastrof för den planet vi lever på, rycker vi på axlarna, säger att ”det går säkert bra” och fortsätter som vanligt.

Så lär det bli även i det här fallet. Det gäller Amoc, en förkortning för det system av havsströmmar som för in värme i norra Atlanten.

Amoc är ett av vår planets största system för värmetransport, flyttar motsvarande 50 gånger människans energikonsumtion och har en särskild stark påverkan på klimatet i Europa och nederbörden i tropikerna.

På väg att kollapsa

Nu håller Amoc på att kollapsa.

Det kan vara katastrofalt för både människor och marint liv, konstaterar 44 experter från 15 länder i ett öppet brev.

Stefan Rahmstorf, oceanograf och klimatolog som leder Potsdam Institute for Climate Impact Research, har nyligen uppgraderat sin riskbedömning om en Amoc-kollaps, skriver The Guardian.

ANNONS

Det mest olycksbådande tecknet är en kall klump över norra Atlanten, den enda plats i världen som svalnat de senaste 20 åren, ett tecken på att värmetransporten dit minskar, vilket i sin tur beror på att Amoc försvagas av utsläppen av växthusgaser.

ANNONS

Senaste nytt

Tidigare än experterna trott

När vi når ”the tipping point” och är förbi den punkt där utvecklingen kan vändas, är oklart.

Fram tills för några år sedan var den allmänna synpunkten bland experter att sannolikheten för att vi skulle nå denna ödesdigra punkt detta århundrade var mindre än 10 procent.

Sedan dess har nya studier kommit som tyder på att en kollaps troligen kommer detta århundrade, möjligen de närmaste decennierna.

”Min riskbedömning har verkligen förändrats. Jag är nu mycket oroad över att vi kan pressa Amoc över denna punkt de kommande decennierna”, säger Rahmstorf som bedömer möjligheten som 50/50.

Blir obeboeligt

Vad händer då, är naturligtvis den stora frågan.

Norra Atlanten skulle stiga en halv meter, koldioxidupptaget minska, näringstillförseln och syret i haven försämras och vi skulle få ”en massiv effekt” på marinbiologin och hela ekosystemet i norra Atlanten.

ANNONS

I förlängningen skulle hela länder kunna bli obeboeliga.

”Det är en fråga om riskbedömning. Jag jämför det med att få veta att det är 10 procents risk att ett flygplan kraschar. Skulle du gå på det planet? Jag skulle inte. De katastrofala konsekvenserna är oacceptabla”, sammanfattar Stefan Rahmstorf.

Så…vi fortsätter väl som vanligt? Okej. Har man hört ett klimathot så har man hört alla.

Och det är trots allt inte som om AC:n i bilen skulle sluta funka.

Läs mer:

Ny studie – “domedagsglaciären” nära kollaps. Dagens PS

Extremväder pressar Amazonas till kritisk nivå. Dagens PS


Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS