Donald Trumps kamp för kontroll över USA:s universitet får nu ett nytt kapitel. Harvard stämmer staten efter hot om indragna bidrag.
Harvard slår tillbaka – stämmer staten


Mest läst i kategorin
När den svenska högerregeringen våren 2023 förklarade att man ville halvera mandatperioden för styrelseledamöterna på Sveriges universitet och högskolor, kom en kritikstorm från landets lärosäten.
”Det finns en oro för att det är ett sätt att styra lärosätena politiskt och att den akademiska friheten nu är hotas, och att det är påtryckningar från Sverigedemokraterna som ligger bakom som länge velat “städa upp i myndighetssverige” konstaterade SVT.
Harvard i centrum
I USA handlar också striden om den akademiska friheten och fokuseras just nu på Harvard, det universitet som har den högsta statusen i USA och danat ett tresiffrigt antal Nobelpristagare.
Donald Trump kräver, bland annat, just att Harvard ska göra förändringar i universitetsledningen. Harvard vägrade.
“Universitetet kommer inte att ge upp sitt oberoende eller sina konstitutionella rättigheter”, slog Harvards rektor Alan Garber fast.
Senaste nytt
Frös miljardbidrag direkt
Bara några timmar senare kom beskedet att regeringen fryser 2,26 miljarder dollar av universitetets anslag och kontrakt.
Då hade man redan hotat att hålla inne med nästan 9 miljarder dollar i bidrag till universitetet.
I ett meddelande till universitetet i början av året krävde Trump-regimen nio åtgärder som ”vi anser vara nödvändiga för Harvard Universitys fortsatta ekonomiska relation med USA:s regering”.
Det handlade förutom påstådd antisemitism om problem kring ”partiskhet” och ”åsiktmångfald” samt att ”få ett slut på ideologisk fångenskap”.
Vidare ska alla program som relaterar till mångfald läggas ned och en rad institutioner ställas under utomstående kontroll.
Harvard ska dessutom tvingas samarbeta med migrationsmyndigheter för att kunna slänga ut utländska studenter.
Harvard vägrar böja sig
Nu trappas striden upp när Harvard vägrat acceptera ett auktoritärt styre över universitetet och i stället stämmer staten om de två miljarder dollar man hotat att dra in i federalt forskningsbidrag, skriver Yle.
Harvards rektor Alan Garber säger i ett uttalande att Trump-regimens krav innebär ett allvarligt intrång på universitetets självständighet och att det skulle kunna få långtgående konsekvenser.
Nedskärningarna skulle enligt Graber påverka universitetets forskning inom flera sektorer och nämner som exempel barncancer, utbrott av infektionssjukdomar och smärtlindringen för soldater som skadats i strid – och enligt Alan Garber förhandlar inte Harvard om sitt oberoende.
”Goda chanser att vinna”
Donald Trump har tidigare hotat med att börja beskatta Harvard annorlunda om universitetet inte böjer sig för hans hot.
Nu säger Kermit Roosevelt, juridikprofessor i Pennsylvania, hos Washington Post att Harvard har goda chanser att vinna en rättegång utifrån sin stämning.
Roosevelt påpekar dessutom att en seger för Harvard skulle kunna uppmuntra andra universitet att stå emot Trump-regimen medan en förlust skulle innebära ”slutet på motståndet”.
Gates ångrar att han lämnade Harvard för att starta Microsoft. Dagens PS
Dollarns fall blottar USA:s finansiella sprickor. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.