Redan under de första dagarna vid makten utsätts Brasiliens president Luiz Inacio Lula för hårda attacker från opposition och marknad.
Hård kritik i Brasilien mot nya presidenten
Mest läst i kategorin
Kritiken mot den brasilianske presidenten Luiz Inacio Lula da Silvas ekonomiska politik är redan från start – och som väntat – intensiv från marknadsanalytiker och oppositionsmedia.
“Nickedocka”
Den främsta måltavlan är inte Lula utan hans finansminister Fernando Haddad, som kandiderade i presidentvalet 2018, rapporterar Reuters.
Haddad kallades under onsdagen ”en dekorativ minister” i tidningen O Estado de S. Paulo, en formulering som ska utpeka Haddad som en nickedocka åt Lula.
“Lär dig säga nej”
“Haddad lärde sig på sin första dag i ämbetet att han kommer att bli en dekorativ figur, en sorts uppdragsarbetare för president Lula”, skrev den konservativa dagstidningen i en ledare.
Tidningen, som inte drog sig för att kritisera den tidigare högerextrema presidenten Jair Bolsonaro, tillade att Haddad blivit “misskrediterad från dag ett” och borde lära sig att säga “nej” till Lula.
Vill vara trovärdig
Haddad, tidigare borgmästare i Sao Paulo, har lovat återställa den offentliga ekonomin och att presentera en trovärdig finanspolitisk ram, som även ska finansiera det Lula-paket med sociala reformer som kongressen antagit.
Marknaden reagerade, precis enligt formulär 1A, genom att vara negativ till Lulas politik.
Analytiker på Citi säger att både Lula och Haddad låter mindre pragmatiska och mindre ”skattemässigt ansvarsfulla” än vad man trott.
Tondöv?
– De ger intrycket av en regering som är tondöv – åtminstone när det gäller de toner finansmarknaderna vill höra, säger valutastrateger på BMO Capital Markets.
Den brasilianska realen har fallit med 3,8 % mot dollarn och nått sin lägsta nivå sedan juli 2021, medan referensaktieindexet Bovespa (.BVSP) har fallit ungefär 5 % hittills i år.
Relaterade artiklar:
Här kan tredje världskriget bryta ut. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.