I England har sjukhusinläggningar på grund av vitaminbrist ökat kraftigt – en trend som kopplas till stigande matpriser och ökad fattigdom.
Här skenar vitaminbristen: Fattigdom och "skräpmat" boven
Mest läst i kategorin
Enligt siffror från NHS (den brittiska sjukvården) har antalet personer som läggs in på sjukhus på grund av brist på järn och vitaminer skjutit i höjden.
Under 2023-24 rapporterades nästan 192 000 inläggningar kopplade till järnbrist – en ökning med 11 procent från året innan och en häpnadsväckande tiofaldig ökning jämfört med 1998-99.
Även andra typer av vitaminbrist, som B12 och folat, har ökat markant. Till exempel resulterade B12-brist i 38 140 behandlingar under samma period – en tydlig signal om att många britter inte får i sig tillräckligt med näring från maten.
En farlig kombo
En stor del av problemet ligger i Englands skenande matpriser, skriver The Guardian.
Enligt TN låg matinflationen i Storbritannien på rekordhöga 16,4 procent under 2023. Som konsekvens blev rekordmånga britter beroende av matbanker.
Professor Kamila Hawthorne från Royal College of GPs förklarar att det inte minst är priset på hälsosamma, färska livsmedel som har skjutit i höjden under de senaste åren. Samtidigt är snabbmat billigare och mer lättillgänglig – men ofta fattig på näring.
“Den nästan tiodubbla ökningen av inläggningar för patienter med järnbrist och den fyrfaldiga ökningen av folatbrist – främst orsakade av dålig näring i maten – är särskilt oroande”, säger hon.
Läs mer: Här är maten som kopplas till för tidig död. Dagens PS
En”epidemi”
Undersökningar visar att många läkare ser en tydlig koppling mellan ökande ekonomiska klyftor och hälsorelaterade problem.
74 procent av Royal College of GPs medlemmar har noterat en ökning av fall kopplade till fattigdom bara under det senaste året.
Enligt en rapport från The Food Foundation, vilken SvD skriver om, har Storbritannien drabbats av en ”epidemi” som orsakats av dålig kost och fattigdom.
“Brittiska barn håller på att bli kortare, fetare och sjukare än barn i andra länder”, skriver tidningen.
Många familjer saknar helt enkelt resurserna att leva hälsosamt. Istället har ultraprocessad mat blivit allt vanligare – inte minst i familjer med låg inkomst.
Förebyggande åtgärder behövs
För att vända trenden krävs förändring, menar professor Hawthorne. Hon uppmanar den brittiska regeringen att satsa på förebyggande hälsostrategier och göra hälsosam mat mer tillgänglig för alla.
Regeringen har lovat en 10-årsplan för bättre folkhälsa med fokus på prevention och tillgång till en balanserad kost. Men tills dess ser sjukvården ut att fortsätta bära bördan av den växande vitaminbristen.
Läs också:
Ny trend – dumpar processad mat. Dagens PS
Matfattigdomen ökar: “Det är katastrof”. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.