Dagens PS

Har sjön bytt färg? Här är förklaringen

Jordens sjöar byter färg - här är förklaringen
Måsar flyger över Röda havet vid hamnstaden Jiddah i Saudiarabien – om vi nu kan vara säkra på att havet håller färgen. (Foto: Amr Nabil/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 06 mars 2025Publicerad: 06 mars 2025

Röda havet? Svarta havet? Blå lagunen? Säg inte det. Här är forskningen som visar hur jordens sjöar ändrar färg – och varför.

ANNONS

Mest läst i kategorin

32 miljoner satellitobservationer av drygt 67 000 sjöar och vattendrag ligger bakom den nya studie Lunds universitet nu presenterar.

Det viktigaste i den?

ANNONS

De senaste 40 åren har majoriteten av jordens sjöar – faktiskt – ändrat färg. Orsaken är stora förändringar i sjöarnas ekosystem.

Sjöar är kritiska komponenter för jordens ekosystem och färgen på sjöar är en viktig indikator på hur vattendragen mår.

Olika nyanser vittnar om insjöarnas ekologiska tillstånd och om de fysiska och biokemiska processer som pågår.

Bara 14 procent håller färgen

I en ny studie, publicerad i vetenskapstidskriften Water Resources Research presenterar ett forskarlag analysen av 32 miljoner satellitbilder av 67 000 sjöar från 1984 och framåt.

Efter att man samkört bilderna med klimat- och befolkningsdata kan forskarna se att bara 14 procent av sjöarna behållit stabil färg under perioden.

Att så många sjöar skiftat i färg indikerar betydande rubbningar i ekosystem – orsakade av förändrad vattenkvalitet, alger och flöde av löst organiskt material, menar forskarna.

ANNONS

”Våra resultat visar den starka kopplingen mellan förändringar i sjöfärger, klimatförändringar och mänsklig påverkan. Vi upptäckte att 60 procent av sjöarna genomgått betydande färgförändringar”, säger Zheng Duan, forskare i naturgeografi vid Lunds universitet.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Färg beroende på plats

Sjöar har enkelt uttryckt olika färger beroende på var de ligger. Blå sjöar är vanligast på nordliga breddgrader, gröna sjöar i befolkade områden på exempelvis sydeuropeiska breddgrader.

Röd- och gulaktiga sjöar finns främst på södra halvklotet.

I studien såg forskarna att de flesta sjöar som skiftat i färg under de 40 år man studerade, gått mot blåare nyanser.

En sjö med en mer blå färg tyder generellt på klarare vatten och kan återspegla ett hälsosammare tillstånd, även om det varierar.

Men tydliga förändringar i sjöns färg kan signalera ekologiska störningar.

Mer störningar i Europa och Nordamerika

ANNONS

Forskarna såg också att skillnaderna mellan olika regioner var anmärkningsvärda.

”Sjöar i områden på hög latitud, som Nordamerika och norra Europa, visade en mer uttalad färgförändring jämfört med vattendragen på mellersta och södra halvklotet”, konstaterar Zheng Duan.

”Vi vet inte riktigt varför det är så. Men denna regionala variation tyder på att klimatförändringar och mänsklig aktivitet påverkar ekosystem på komplexa och lokala sätt”, påpekar forskaren.

Centralt för framtiden

I studien har, förutom Lunds universitet, universiteten i Hohai och Nanjging deltagit.

Genom att kartlägga sjöfärger globalt belyser forskarna hur klimatförändringar och mänsklig aktivitet påverkar sjöarnas ekosystem.

De systemen har i sin tur stor betydelse för matproduktion, vattenförsörjning och rekreation och är alltså centrala för människan.

Svamp ska rensa haven från mikroplast. Dagens PS

Besvikelse efter möte om plastskräp: “Nådde inte målet”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]