En ny rapport visar att värdet på amerikanska hem kan minska med flera biljoner fram till 2055.
Här kan bostäder tappa 16 biljoner i värde
Mest läst i kategorin
“Det kan bli precis som i Kalifornien, att försäkringsbolagen tycker att riskerna är för stora så att man inte är beredd att försäkra dem”, sa klimatanpassningsexperten Staffan Moberg nyligen.
Det handlar, som så många gånger förr, om klimatet.
Enligt Unric har översvämningsrelaterade katastrofer ökat med 134 procent sedan år 2000.
Nu visar en ny studie från forskningsföretaget First Street att höga försäkringskostnader och ökad risk för förstörelse kan leda till att amerikanska bostäder förlorar sammanlagt 1,47 biljoner dollar – drygt 16,5 biljoner kronor – i värde fram till 2055.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Vissa drabbas hårdare än andra
Klimatförändringarnas effekt på bostadsmarknaden ser förvisso inte likadan ut överallt.
Studien pekar bland annat ut Fresno County i Kalifornien samt Ocean County och Monmouth County i New Jersey som extra utsatta regioner.
Samtidigt finns det områden där priserna fortfarande tros stiga – trots ökade klimatrelaterade risker – till exempel Houston, Miami och Tampa.
Här lockar bland annat en stark ekonomi fler människor – stigande försäkringspremier till trots.
Senaste nytt
Därför sänks värdet
Vad är det som driver den här nedgången? I studien pekar man delvis på de tidigare nämnda försäkringspremierna.
I vissa områden lär hemförsäkringar bli så dyra att husägare inte har råd att bo kvar – en utveckling man varnar för även här i Sverige.
Därtill påverkar klimatriskerna konsumenternas köpbeteende. Fler undviker helt enkelt att köpa bostäder i områden med hög risk för bränder, översvämningar eller orkaner.
Studien pekar även ut befolkningsförändringar som en bov i dramat. När folk lämnar högriskområden minskar efterfrågan och bostadspriserna sjunker.
I praktiken innebär detta att många husägare kan behöva sälja med förlust – en stor sådan.
Dessutom kan sjunkande fastighetsvärden påverka kommunernas skatteintäkter och skapa ekonomiska problem lokalt.
“Har gett upp drömmen”
Många amerikaner har redan fått känna på denna nya verklighet.
WSJ har pratat med Mark Garcia som, fram till 2022 då orkanen Ian svepte bort hans hus, bodde i Fort Myers Beach, Florida.
Han tältade på sin tomt i sex månader – i hopp om att kunna återuppbygga sitt hem. Men när ytterligare två orkaner översvämmade området året därpå bestämde han sig för att sälja sin tomt och flytta inåt landet.
“Vi har gett upp drömmen om att bo vid havet”, säger han.
Och han är inte ensam. Allt fler amerikaner väljer att flytta från utsatta områden – även om det än så länge inte handlar om en massflykt från hela delstater.
“Vi ser inte att alla lämnar Houston för att flytta till Minnesota. Men många flyttar från södra Houston till norra Houston, där det är högre mark”, säger Jeremy Porter, klimatforskare på First Street.
Läs även: Bostäder: “2025 blir ett spännande år”. Dagens PS
Blir det verkligen så illa?
Att bostäder kan förlora 1,47 biljoner dollar i fastighetsvärden kan låta magstarkt. Och det finns nyanser.
Om bostadsmarknaden fortsätter att växa i den takt den gjort under de senaste decennierna, kan värdeminskningen vara relativt liten i förhållande till den totala marknaden.
I dag är den amerikanska bostadsmarknaden värd cirka 50 biljoner dollar. Om den siffran fördubblas till 100 biljoner dollar fram till 2055, innebär en förlust på 1,47 biljoner dollar bara en 1,5-procentig nedgång – något många husägare knappt skulle märka av.
Men effekten kommer inte att vara jämnt fördelad. Vissa områden kan se kraftiga prisfall medan andra fortfarande kan ha en stabil eller till och med stigande bostadsmarknad, slår man fast i rapporten.
Läs också:
Rekordmånga bostäder klara – men få har råd att flytta in. Dagens PS
Oväntade klimateffekten: Dyrare personförsäkring. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.