Dagens PS

Här importerar EU mer än någonsin – från Ryssland

EU har ökat importen av gödning från Ryssland kraftigt
Skördetröska i arbete. De europeiska lantbruksarealer får ta emot alltmer rysk gödning, när EU-ländernas import från Ryssland ökar kraftigt. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 apr. 2025Publicerad: 09 apr. 2025

Trots sanktioner har EU ökat importen från Ryssland kraftigt inom en del av jordbruket. Nu vill EU-kommissionen strypa den egna importen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

EU har, sedan invasionen av Ukraina, gemensamt beslutat om och genomfört 16 sanktionspaket mot Ryssland, alla med ambitionen att minska Rysslands inkomster från export och därmed strypa finansieringen av kriget.

Handeln med gödning till jordbruket har varit undantagen från sanktionspaketen – åtminstone tills nu. Polen har, för att ta ett exempel, ökat sin import av rysk gödning med 43 procent under den aktuella perioden, skriver Jordbruksaktuellt.

ANNONS

Genombrottet – växer mer med mindre gödsel. Dagens PS

Har ökat kraftigt

Lantbruket inom EU har – i stället för att stödja sanktionerna – ökat sin import av gödning från Ryssland. En förklaring är en ökad användning av urea som kvävegödning.

Enligt branschorganisationen Fertilizers Europe stod urea fram till 2020 för cirka 50 procent av det kväve som tillfördes med handelsgödsel inom EU.

2024 hade marknadsandelen växt till 70 procent.

Samtidigt ökad Rysslands och Belarus sammanlagda andel av ureaförsäljningen globalt från 24 till 34 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Mångdubblad import

ANNONS

Den polska importen av rysk urea ökade med 470 procent, Tyskland ökade 970 procent och Frankrike 232 procent. Polen är den enskilt största importören av rysk urea och står för en tredjedel av hela volymen, skriver JA.

Under 2022 och 2023 minskade EU sin import av gödning från Ryssland men under 2024 återhämtade man nästan hela minskningen från de två föregående åren.
2023 importerade EU-länderna 3,9 miljoner ton – 2024 4,9 miljoner ton.

Tre stora – Sverige på noll

I absoluta tal är Polen (1,2 miljoner ton), Frankrike (0,6 miljoner ton) och Tyskland (0,5 miljoner ton) de största importörerna.

Alla tre har sedan 2021 ökat sin import av rysk gödning – Polen med 43 procent, Frankrike med 109 och Tyskland med 225 procent.

Belgien utmärker sig genom att importera nästan lika mycket rysk gödning som Tyskland trots att man bara har en bråkdel av den tyska gödningsförbrukningen totalt.

Även Italien, Nederländerna och Rumänien importerar rysk gödning medan Estland och Lettland kraftigt minskat importen och Litauen halverat den.

Finland, tidigare en relativt stor köpare, har minskat sin import med 77 procent och både Sverige och Danmark har helt upphört med den.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Ska strypas på tre år

Nu lägger EU-kommissionen ett förslag om tull på vissa gödningsämnen från Ryssland och Belarus.

Förslaget är att tullarna på gödselmedel höjs från nuvarande 6,5 procent av värdet till 100 procent i en treårig uppräkning.

Ministerrådet har godkänt förslaget som nu även behöver godkännas av Europaparlamentet som röstar i frågan 1 juli.

Enligt LRF:s nyhetsbrev Brysselnytt är Copa och Cogeca, de europeiska paraplyorganisationerna för bönder och lantbrukskooperativ, kritiska till förslaget eftersom sanktionerna kan medföra högre kostnader för lantbrukarna.

EU:s första ord från stora krismötet: Svarar på tullarna. Dagens PS

Trumps tullar gäller hela världen – utom Ryssland. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Larry Fink om världens kapital
Spela klippet
Makro

Därför vill fondjätten se en jämnare fördelning av världens kapital

13 apr. 2025
ANNONS
ANNONS