Det finns ett område där klimatutsläppen har fortsatt mer eller mindre som vanligt. Militären är undantaget från olika åtaganden och resultatet är att utsläppen fortsätter vara höga.
Här fortsätter klimatutsläppen som vanligt
Mest läst i kategorin
Enligt internationella experter så stod redan den globala militären för runt sex procent av utsläppen 2022. Men eftersom det inte finns några krav från världens försvarsstyrkor att rapportera in sina klimatutsläpp så kan den siffran mycket väl vara betydligt högre än så, skriver Reuters.
Militären undgår klimatåtaganden
De globala militärstyrkorna har aldrig behövt skriva på några klimatåtaganden, som Kyoto eller Paris, eftersom eventuell statistik om ländernas militära energikonsumtion utgör en säkerhetsrisk.
Men nu börjar det hända saker på området, där även militären tar myrsteg i att skära ner på sina utsläpp sedan en rad miljöorganisationer pressar på och hävdar att man inte kan fortsätta med “business as usual” även om det handlar om känsliga uppgifter.
USA:s militär har till exempel redan minskat både sin oljekonsumtion och utsläpp, där både användningen av gröna teknologier och drönare hjälper till, samt givetvis det faktum att man dragit tillbaka sina trupper från både Afghanistan och Irak.
Elefanten i rummet
Med kriget i Ukraina och upptrappningen som det medför både från Natos och Rysslands håll så kvarstår dock militären som elefanten i rummet.
“Det är lätt att säga till folk att byta till en elbil eller sluta flyga, och samtidigt ha en militär som fortsätter som vanligt”, säger Stuart Parkinson, vd för organisationen Scientists for Global Responsibility.
Läs även: Ryssland hotar Finland med militära åtgärder
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.