Det krävs mod för att stå upp mot sin fiende, och kanske ännu mer mod om fienden är det land du vuxit upp i. Efter en historisk fångutväxling har ryska dissidenter nu fått en ny frontlinje – utanför hemlandets gränser.
Här är ryssarna som slåss mot Putin
Mest läst i kategorin
Efter en uppmärksammad fångutväxling mellan Ryssland och västvärlden har en grupp regimkritiker flyttats från ryska fängelseceller till Europas gator. Där måste de nu omdefiniera sin roll i kampen för demokrati.
Från rysk fängelsecell till Berlin
En av dessa regimkritiker är Ilya Yashin – en av de mest framstående ryska oppositionsfigurerna.
Han stod nyligen på en scen i en park i Berlin och mottog en stående ovation från en entusiastisk publik. Bara dagar efter sin frigivning från ett ryskt fängelse var han redan tillbaka i kampanjläge, redo att fortsätta sin opposition mot Putin.
“Jag vet inte hur man är en rysk politiker utomlands, men jag kommer att lära mig”, lovade Yashin enligt The Wall Street Journal.
Med dessa ord gav han ett hopp till de hundratals regimkritiker som fortfarande sitter fängslade i Ryssland.
En ny verklighet – att slåss på distans
Yashin är inte ensam.
Tillsammans med andra oppositionsledare, som journalisten och politikern Vladimir Kara-Murza och människorättsaktivisten Oleg Orlov, har han tvingats anpassa sig till en ny verklighet.
De har frigivits från fängelser i Ryssland, men har i praktiken förlorat möjligheten att återvända hem utan att riskera nya fängelsestraff.
Nu har de inget annat val än att fortsätta sin kamp från utlandet.
Att driva en opposition från ett annat land kommer dock inte utan sina utmaningar.
“Jag har ännu inte helt accepterat att jag inte längre är i Ryssland”, sa Yashin i en intervju.
Putin och exilen
Kreml har länge använt exil som en metod för att tysta oppositionen.
Men även om dessa dissidenter nu befinner sig i relativ säkerhet, har de inte helt undgått fara. Flera exilryssar har utsatts för attacker utomlands, vilket visar att Putins långa arm kan nå långt utanför Rysslands gränser.
“Nu inser jag att Ryssland kan få tag på människor nästan var som helst i Europa. Jag kan inte säga att jag inte är rädd, för det är jag”, sa Alesya Marokhovskaya som lever i exil i Europa, till BBC. Detta efter att hon börjat få hotfulla mejl från ryska agenter.
För Yashin och hans medkämpar innebär exilen även en förlust av en viktig symbolisk makt.
När de satt fängslade i Ryssland blev de en symbol för motståndet mot Putins regim, och varje ord de yttrade under rättegångar eller i brev till sina anhängare bar på stor tyngd.
Nu, i exil, är det en utmaning att behålla den styrkan och trovärdigheten.
Yashin och vägen framåt
Trots dessa svårigheter ger dessa ryska dissidenter inte upp. Yashin har återaktiverat sina sociala medier och sin YouTube-kanal för att fortsätta kritisera Putins regim och kriget i Ukraina.
Med stöd från tidigare dissidenter och sina nya anhängare i Europa planerar han att resa runt och tala med ryska diaspora-samhällen för att förstå deras behov och förhoppningar.
Men för nu handlar det om att anpassa sig till livet som en fri man i exil.
Yashin, som har vant sig vid att leva bakom galler, måste nu vänja sig vid en ny verklighet – en där han kan fortsätta sin kamp, men på avstånd.
“Jag vande mig vid fängelset,” säger Yashin. “Jag kan vänja mig vid exil”.
Läs också:
Ryssland om Paris: “Djävulens OS”. Dagens PS
Befolkningsras plågar Putin och ekonomin. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.