En besättning på 170 bisonoxar kan hjälpa till att lagra CO2 motsvarande nästan två miljoner bilar, säger forskare.
Här är de oväntade klimathjältarna
Mest läst i kategorin
Att fem myror är fler än fyra elefanter är det ingen vuxen svensk som protesterar emot.
Frågan är om vi lika fullt ut accepterar att 170 bisonoxar är lika mycket som två miljoner bilar.
Så är det i alla fall enligt Rewilding Europe och WWF Rumänien.
Europeisk bison försvann från Rumänien för mer än 200 år sedan men har av just dessa två återinförs i södra Karpaterna med start 2014.
Räddar planeten
Det är bra även ur klimatsynpunkt, eftersom denna flock på 170 bilar kan bidra till att lagra koldioxidutsläpp motsvarande närmare två miljoner bilars utsläpp under ett år, skriver The Guardian.
Ny forskning visar hur djuren hjälper till att mildra de värsta effekterna av klimatkrisen.
Forskarna har använt en ny beräkningsmodell, utvecklad av forskare vid Yale.
Modellen beräknar den ytterligare mängd atmosfärisk koldioxid som vilda djurarter bidra till att fånga och lagra i jorden genom sina interaktioner i ekosystemet.
Nästan två miljoner
Den europeiska bisonflocken betar i ett nästan 50 kvadratkilometer stort område av gräsmarker vid Tarcu-bergen och beräknas kunna fånga upp motsvarande de årliga koldioxidutsläppen från 1,88 miljoner bensinbilar.
“Bison påverkar gräsmarker och skogsekosystem genom att beta gräsmarker jämnt, återvinna näringsämnen för att gödsla jorden och hela dess liv, sprida frön för att berika ekosystemet och komprimera jorden för att förhindra att lagrat kol släpps ut”, förklarar Oswald Schmitz, professor vid Yale.
Återskapar balansen
“Dessa varelser har utvecklats i miljontals år med gräsmarker och skogsekosystem, och deras avlägsnande, särskilt där gräsmarker har plöjts upp, har lett till frigörande av enorma mängder kol. Att återställa dessa ekosystem kan få tillbaka balansen, och “återvildade” bison är några av klimathjältarna som kan hjälpa till att uppnå detta”.
Bisonoxen är en nyckelart och spelar en viktig roll i ekosystemen genom att deras bete och rörelser hjälper till att upprätthålla ett biologiskt mångfaldslandskap av skogar, buskar, gräsmarker och mikrohabitat.
Nya alternativ
“Denna forskning öppnar för en helt ny rad alternativ för klimatpolitiker runt om i världen”, säger Magnus Sylvén, chef för vetenskapspolitik vid Global Rewilding Alliance.
”Hittills har naturskydd och restaurering till stor del behandlats som en annan utmaning och kostnad som vi måste möta vid sidan av klimatkrisen. Den här forskningen visar att vi kan ta itu med båda utmaningarna: vi kan ta tillbaka naturen genom rewilding och det kommer att hjälpa till att stabilisera det globala klimatet”.
”Enorm potential”
Rapporten om Rumäniens bison är den första i sitt slag men Oswald Schmitz säger att teamet bakom nu tittat på nio arter – inklusive tropiska skogselefanter, myskoxar och havsutter – och undersöker fler.
“Många av dem visar liknande löften för dessa visenter, ofta fördubblar de ett ekosystems förmåga att dra ner och lagra kol, ibland mycket mer. Det här är verkligen ett politiskt alternativ med enorm potential”.
Dessutom kan ju arbetsfördelningen ske med automatik. Om aktiemarknaden sysslar med en och annan tjurmarknad, kan oxmarknaden ta hand om följderna.
Läs mer:
Nya värmerekord: Varje dag – i ett år. Dagens PS
Europa värms upp snabbare än andra kontinenter. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.