USA:s handelskrig mot Kina slår hårdare än det 2018, enligt experter som ser både kinesiska och amerikanska företag drabbas.
Handelskriget tufft även för USA-företag


Mest läst i kategorin
4 februari slog Donald Trump till med den nya tull på 10 procent på kinesiska varor för ett värde av 400 miljarder dollar i årlig export till USA.
4 mars kom ytterligare en tull på 10 procent och 2 april väntas ytterligare pålagor från den nya amerikanska regimen.
Kinesiska leverantörer och deras amerikanska kunder tvingas nu konstatera att det här handelskriget är betydligt tuffare än det 2018, under Trump I, skriver Reuters.
I dag har lågpristillverkare i Kina redan tunna marginaler och kan inte sänka priserna för att leva upp till amerikanska kunders krav.
Kinesiska leverantörer uppskattar att lönerna ökat 2,5 procent sedan handelskriget 2018, samtidigt som råvarukostnader stigit och konkurrensen internationellt blivit tuffare.
Det gör att Trumps nya tullar blir den sista droppen för många kinesiska lågpristillverkare.
Jättesatsningen – så ska Kina klara handelskriget. Dagens PS
45 procent nya tullar
Liz Picarazzi, Brooklyn-baserad grundare av Citibin som handlar varor från Kina, säger till Reuters att hennes varor nu har tullar på 52,5 procent och att hon inte längre har råd att låta tillverka i Kina.
”Hela min verksamhet har varit baserad på en långsiktig ränta på 7,5 procent. Det har varit en riktig chock”, säger hon om två omgångar 10-procentiga tullar och en global 25-procentig tull på aluminium.
“Vi visste att detta skulle komma, men det finns inget sätt att något företag att minska kostnader så man klarar ytterligare 45 procent i tullar”.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Inga marginaler för att sänka i USA
Amerikanska beställare i Kina trycker på för 10-procentiga prissänkningar och har, enligt en enkät, lyckats få igenom 3-7 procent från leverantörer.
“Det finns företag i USA som har hundratals fabriker som jobbar åt dem, och som skickar ut massmejl där de ber om en total 10-procentig rabatt från alla leverantörer på alla produkter”, säger Jonathan Chitayat, Asien-chef för Genimex Group, kontraktstillverkare som får 70 procent av sina intäkter från amerikanska kunder.
“De flesta klarar inte 10 procent, för att var ärlig. Kanske kan de göra det för en eller två beställningar, men 7 procent verkar vara taket för de flesta”.
Vill ha betalt i förskott
På den kinesiska sidan ber nu, dessutom, leverantörer som ”brände sig” 2018 om betalningar i förskott i stället för att vänta 30-90 dagar efter att ha fakturerat.
“Vi berättade för våra amerikanska kunder så fort Trump blev vald att betalningsvillkoren var 100 procent i förskott, eftersom vi förutsåg denna tullmardröm”, säger Dominic Desmarais, chef hos Liya Solutions, som kopplar samman små och medelstora företag med leverantörer i Kina.
Forskning från Stanford efter 2018 visar att varje procent i tullhöjning påverkar kinesiska leverantörers marginal med 0,35 procent.
Det handelskriget ledde till att cirka 3,5 miljoner kinesiska tillverkningsjobb försvann, enligt Reuters beräkningar.
Analytiker säger att det fortfarande är för tidigt för att göra en uppskattning av hur många jobb som är i farozonen nu.
Budskapet från den kinesiska ledningen är att exportörer kan hitta andra marknader och dessutom satsa mer mot de 1,4 miljarder kunder som finns i Kina – men det är också tufft i en tid av överkapacitet och låg inhemsk efterfrågan.
Brutalt börsras i Japan – handelskriget sänker Asien. Dagens PS
USA:s “Liberation Day” närmar sig – hela världen håller andan. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.