I en övergiven guldgruva i Sydafrika har hundratals – om inte tusentals – illegala gruvarbetare fastnat under jord – många i flera månader – utan tillgång till mat, vatten eller medicin.
Guldet blev deras död – tusentals kvar under jord
Mest läst i kategorin
Illegala gruvarbetare, ofta fattiga och arbetslösa, riskerar sina liv för att bryta guld som sedan säljs på den svarta marknaden.
2022 hittades över 20 kroppar nära en privat gruva i staden Krugersdorp. Enligt sydafrikansk polis var de döda illegala gruvarbetare, något bland annat SvD rapporterade om.
Senast förra året skrev Africanews om trettio illegala gruvarbetare som hittades döda i botten av en övergiven gruva i den lilla guldgruvstaden Welkom.
Den här gången utspelar sig dramat i den lilla staden Stilfontein. Enligt uppgifter till CNN kan det röra sig om upp till 4 000 gruvarbetare, kända som Zama zamas (typ, “ta en chans”) som befinner sig under jord. Minst en person har hittats död.
Kapat förnödenheter
Polisen har kapat tillgången till livsnödvändiga förnödenheter som mat och vatten för att tvinga arbetarna att lämna gruvan – ett grepp som fått hård kritik.
”De svälter, är uttorkade och andas in giftigt damm. När de väl kommer upp kommer de att vara svaga och sjuka”, säger David Van Wyk från Benchmarks Foundation, till CNN.
Senaste nytt
Inga lösningar i sikte
Enligt Sydafrikas polismyndighet handlar det om att ”röka ut de kriminella”. Regeringen har markerat att de inte kommer skicka hjälp till de instängda arbetarna – ett beslut som många menar är både oansvarigt och farligt.
”Vi är inte här för att hjälpa kriminella. Vi ska få ut dem”, sa ministern Khumbudzo Ntshavheni tidigare i veckan.
Samtidigt har oroliga anhöriga till arbetarna samlats vid gruvans ingång.
”Min man har varit där nere i åtta månader”, berättar Ntomboxolo Qwanti, en av de väntande.
Roten till problemet
Krisen har riktat ljus mot Sydafrikas omfattande problem med övergivna gruvor.
Det finns cirka 6 000 övergivna gruvschakt i landet – ofta utan säkerhetsåtgärder – vilket gör det lätt för desperata arbetare att ta sig in.
“Det är ett kroniskt problem som uppstår då stora företag stänger ner verksamheten och desperata människor ger sig ner i gångarna med risk för sitt eget liv”, säger statsvetaren Henning Melber till SvD. Han tillägger:
“Desperationen för att undkomma fattigdom är lika stor som hos de som bestämmer sig för att försöka korsa Medelhavet. Man gör sorgligt nog allt för att komma åt brödsmulor som ramlat ner från bordet”.
Enligt Meshack Mbangula från organisationen MACUA krävs nu krafttag.
”Om gruvorna stängdes och säkrades som lagen kräver skulle vi inte ha det här problemet”, säger han.
”Om vi gör sektorn säker och laglig kan vi skapa tusentals jobb och minska både fattigdom och brottslighet”.
Läs också:
Flera döda i guldgruvekollaps i Liberia. News55
Moder jord ryter till – slår ut vinjätte. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.