EU-kommissionen har nu gett grönt ljus för svenskt bio-CCS-stöd. Det innebär att vi nu kan satsa 34 miljarder kronor i projektet.
Grönt ljus från EU: Får satsa 34 miljarder
Mest läst i kategorin
Efter en långdragen prövning har nu EU-kommissionen beslutade godkänna det svenska stödet till projekt inom Bio-CCS.
Det innebär att Sverige kan satsa 3 miljarder euro, motsvarande drygt 34 miljarder kronor, på projekt inom området.
Hos Energiföretagen är glädjen stor över EU-beslutet.
”Det är ett efterlängtat beslut från EU-kommissionen att de efter en långdragen process godkänt utformningen av stödet för bio-CCS. EU-kommissionen konstaterar att stödet är nödvändigt, lämpligt och proportionellt för att stimulera investeringar i storskaliga projekt för avskiljning och lagring av biogen koldioxid”, konstaterar Erik Thornström hos Energiföretagen.
”Igång under 2027”
”Detta innebär att Energimyndigheten kan genomföra den första omvända auktionsomgången under hösten, vilket betyder att branschen förhoppningsvis kan ha sina första storskaliga anläggningar för bio-CCS igång till 2027”, spår Thornström.
Från EU:s sida ser man satsningen som en del i att nå klimatneutralitet senast 2050.
”Detta stöd på 3 miljarder euro kommer att göra det möjligt för Sverige att avskilja och permanent lagra en betydande mängd koldioxid som genereras vid förbränning eller bearbetning av biomassa”, sade EU-kommissionären Margarethe Vester i samband med beslutet 2 juli.
”Stödet kommer att hjälpa Sverige och EU att uppnå det ambitiösa målet om klimatneutralitet senast 2050 och ser samtidigt till att snedvridningen av konkurrensen begränsas till ett minimum”.
Senaste nytt
Omvänd auktion
EU-kommissionen godkänner i beslutet i enlighet med EU:s statsstödsregler den svenska stödordning på 36 miljarder kronor för avskiljning och lagring av koldioxid, CCS.
Den ska ske genom så kallad omvänd auktionering som ska genomföras av Energimyndigheten. Det eller de företag som kan erbjuda tjänsten att avskilja, transportera och geologiskt lagra koldioxid från förnybara källor och samtidigt har lägst behov av stöd per lagrad ton koldioxid vinner auktionen.
Praktiskt verktyg
Åtgärden syftar till att göra CCS till ett praktiskt och verkningsfullt verktyg för att begränsa klimatförändringarna.
Detta väntas öka investerarnas förtroende för CCS-teknik, minska kostnaderna för dess framtida användning och därmed underlätta utvecklingen av en CCS-värdekedja i EU och också ge förutsättningar för en marknadsdriven utveckling av kolsänkor, menar Energiföretagen.
Tio anläggningar 2035
I fjärrvärmesektorns strategi för bio-CCS som presenterades 2022 redovisades planer som innefattar bland annat att branschen ska ha ett tiotal anläggningar i gång fram till år 2035.
De ska kunna bidra med mellan 3 och 4 miljoner ton per år av negativa koldioxidutsläpp.
År 2045 kommer flertalet av branschens större anläggningar att vara utrustade med CCS-teknik.
”Det här är ett stort steg framåt på vägen mot Sveriges klimatmål, nettonollutsläpp 2045”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i ett uttalande.
”Sverige kan nu bygga anläggningar för att fånga in biogen koldioxid och det kommer att vara helt avgörande för att Sverige ska behålla den världsledande positionen att minska klimatutsläpp”, tillägger ministern.
Läs även:
Nya värmerekord: Varje dag – i ett år. Dagens PS
Investeringar i CCS stiger kraftigt – precis som CO2-nivåerna. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.