Dagens PS

Greklands spökstäder varnar om demografisk kollaps 

Greklands spökstäder varnar om demografisk kollaps
Gamla Perithia (eller Palea Perithia) är en spökby på norra sidan av Korfu (Foto: Hagai Agmon-Snir/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 11 dec. 2024Publicerad: 11 dec. 2024

Hundratals grekiska byar och städer står tomma. Öde skolor och självbetjäningskaféer ger en kuslig inblick i ett land där befolkningen krymper i alarmerande takt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I byn Lasta på Peloponnesos finns inte längre några permanenta invånare. Ett kafé fungerar via självbetjäning – besökare får själva ta kaffe och lämna en donation. Utanför ekar tomheten från övergivna skolor och hus som långsamt tas över av naturen.

Lasta är bara en av över 200 helt eller delvis övergivna “spökstäder” i Grekland. De är en synlig påminnelse om landets demografiska kris, där födelsetalen har sjunkit till rekordlåga nivåer och migrationen till större städer eller utlandet lämnat landsbygden öde. Det rapporterar CNBC

Greklands spökstäder varnar om demografisk kollaps
Över 200 städer och byar är helt eller delvis övergivna i Grekland (Foto: Z thomas/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Färre födslar än någonsin

Greklands födelsetal är bland de lägsta i Europa. Genomsnittet ligger nu på 1,3 barn per kvinna – långt under det som krävs för att befolkningen ska förnyas. 

Under 2023 registrerades bara drygt 71 000 födslar – den lägsta siffran sedan man började föra statistik för nästan ett sekel sedan. För varje födelse sker nu två dödsfall, och andelen invånare över 65 år är dubbelt så stor som de under 14 år.

Det har fått premiärminister Kyriakos Mitsotakis att slå larm om ett “existentiellt hot” mot landets framtid.

“Den demografiska kollapsen har bokstavligen blivit ett existentiellt hot för vår framtid”, sa han vid en konferens förra året.

Läs också: Från drömstad till spökstad: Kinas byggfiasko i Malaysia. Realtid

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ekonomiska sår 

Befolkningskrisen har sina rötter i Greklands skuldkris 2009, då arbetslösheten sköt i höjden och landet tvingades till hårda nedskärningar. Ungdomsarbetslösheten nådde 59,5 procent 2013 och över 400 000 personer emigrerade – nästan 9 procent av arbetskraften.

Många som stannade kvar hade inte råd att bilda familj vilket förstärkte födelsetalens nedgång. 

Samtidigt har flytten från landsbygden till storstäder som Aten och Thessaloniki gjort att över hälften av landets befolkning nu bor i de två storstadsregionerna, medan andra områden töms på människor.

Regeringens åtgärder

För att vända trenden har regeringen lanserat ett nytt ministerium för social sammanhållning och familjeärenden samt investerat 20 miljarder euro i barnbidrag, utökad föräldraledighet och skattelättnader.

“Vi behöver en chock, något som skapar trygghet och optimism, särskilt bland unga”, säger Sofia Zacharaki, minister för social sammanhållning och familjefrågor, till CNBC. 

Men kritiker menar att åtgärderna inte räcker. Många anser att fler unga måste stanna kvar eller återvända till Grekland, och att det krävs djupare reformer för att hantera krisen.

Läs också: Övergivna hus ställer till det i Japan. Dagens PS

ANNONS

Ett globalt fenomen

Greklands situation speglar en bredare global trend där många utvecklade länder, däribland Japan och Sydkorea, står inför liknande problem med låga födelsetal och en åldrande befolkning. Senast häromdagen kunde Dagens PS rapportera om Italien, där massutvandringen av unga italienare slår hårt mot en redan åldrande befolkning.

För Grekland börjar dock krisen bli akut. En prognos visar att befolkningen kan minska med över 25 procent till 2050. Frågan är om det finns tid och resurser att vända utvecklingen – eller om fler byar kommer att vandra i Lastas fotspår.

Läs mer:

Skuldkris drar ner Frankrike – till Greklands nivå. Dagens PS

Kina: Spökstäderna ser ut att växa rejält. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]