Nu verkar det som att forskare kan förklara vad det stora gravitationshål i Indiska oceanen beror på. Det kan bero på magmaplymer, eller en direkt geologisk utveckling av planeten.
Gravitationshål i havet – forskare hittat förklaring
Mest läst i kategorin
“Gravitationshålet” i Indiska oceanen har länge förvånat och förbryllat forskare, eftersom det rör sig om en plats där jordens gravitationskraft är svagare, och massan är lägre än normalt och havsnivån dessutom sjunker med över hundra meter, skriver CNN.
Forskare förklarar gravitationshål
Nu säger sig några indiska forskare förstå att det beror på den geologiska utvecklingen av jorden, att det rör sig om magmaplymer som kommer från djupt inuti planeten, ungefär som de som leder till skapandet av vulkaner. Forskarteamet använde superdatorer för att komma till den slutsatsen, där de simulerade hur området kunde ha bildats, så långt tillbaka som 140 miljoner år i tiden.
Att planeten skulle vara en perfekt formad sfär är långt ifrån sanningen menar forskarna.
“Jorden är i grunden en klumpig potatis”, säger en av forskarna bakom upptäckten Attreyee Ghosh.
“Så tekniskt sett är det inte en sfär, utan vad vi kallar en ellipsoid, för när planeten roterar buktar mittdelen utåt.”
Lägre havsnivå
Gravitationshålet är inget litet hål, utan täcker ett enormt område på runt tre miljoner kvadratkilometer och det har förbryllat forskare sedan 1948, som har kunnat visa att havsnivån i det omgivande havet är cirka 110 meter lägre av det globala genomsnittet.
Magmaplymerna härrörde från försvinnandet av ett gammalt hav när Indiens landmassa drev och så småningom kolliderade med Asien för tiotals miljoner år sedan.
Läs även: Arkeologer har upptäckt en “portal till underjorden”
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.