Att nå nettonollutsläpp innan klimatkrisen skenar iväg kommer att kosta – mycket. Men är det enbart en enorm utgift? Kanske inte, säger Goldman.
Goldman Sachs: 75 biljoner för att rädda världen
Mest läst i kategorin
Goldman Sachs uppskattar att världens länder behöver investera svindlande 75 biljoner dollar för att nå målen.
För att sätta siffran i perspektiv är det mer än två och en halv gånger USA:s totala BNP.
Och visst är det en saftig prislapp. Men den kan i sin tur öppna dörren för nästa stora investeringsvåg.
Vad hände med Parisavtalet?
Parisavtalet, som världen hoppades skulle bromsa klimatförändringarna, har satt en gräns på att temperaturökningen inte får överstiga 1,5 grader över förindustriella nivåer.
Men enligt Världsmeteorologiska organisationen kan vi passera den gränsen redan inom fem år – om inget drastiskt händer. Detta rapporterar Fortune.
Här i Sverige har regeringen själva gett sig underkänt i klimatarbetet. Både kurvor och prognoser pekar på att Sverige inte kommer leva upp till EU-direktiven, skriver SVT.
Och för resten av världen ser det inte mycket ljusare ut.
När ett gäng forskare analyserade 1 500 politiska klimatinitiativ globalt, visade det sig att bara 63 stycken haft effekt.
En massiv utgift – men också en möjlighet
Goldman Sachs höjer nu ambitionsnivån till att sikta på en tvågradig gräns. Men för att klara det krävs det alltså pengar.
75 biljoner dollar är onekligen en stor summa. Men Goldman menar att övergången till hållbar energi också kan vara en unik chans för investerare att dra nytta av framtidens grönare ekonomi.
Det finns potential inom allt från ren vätgas och förbättrad energilagring till koldioxidinfångning, vilket öppnar dörrar för nya innovationer och teknologier som kan både bromsa utsläppen och ge avkastning.
”Det handlar inte längre om en enda lösning”, skriver Michele Della Vigna, chef för naturresurser hos Goldman Sachs i Europa, Mellanöstern och Afrika.
Enligt honom är det dags att sluta se förnybar energi som den enda vägen och istället tänka bredare med ett ”multi-dimensionellt ekosystem” – vilket innebär fler investeringsmöjligheter inom flera sektorer som alla bidrar till klimatomställningen.
Hur fördelas biljonerna?
Goldman Sachs har också specificerat var pengarna bör hamna. En stor del, 30 biljoner dollar, bör gå till förnybar energi som sol och vind.
Fem biljoner dollar bör i sin tur användas för att förbättra energilagring – bättre batterier för att säkra stabil tillgång när vinden inte blåser och solen inte skiner.
Dessutom föreslår banken att cirka 9,3 biljoner dollar läggs på att göra industrin miljövänligare, däribland koldioxidinfångning som kan fånga in utsläpp från fabriker och lagra koldioxid långt ner i jordskorpan.
Läs också:
Försvaret: Stoppa vindkraft i Östersjön. Dagens PS
Svenska städer – nu ännu gråare. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.