FOI tar hjälp av svenska folket. ”Crowd forecasting” ska hjälpa Ukraina att förutspå hur Ryssland kommer att agera – och alla kan bidra.
Glöm 007 – nu kan alla svenskar bli agenter
Mest läst i kategorin
Det bra är att du inte behöver någon kristallkula att spå i.
Det lite jobbiga är att det ändå är bra om du kan förutsäga framtiden.
Allmänhetens bedömningar om framtiden kan visa vägen bättre än de från enskilda analytiker. FOI ska nu använda konceptet ”crowd forecasting” för att hjälpa Ukraina med att förutspå Rysslands agerande.
FOI är Totalförsvarets forskningsinstitut och nu ger man den del av namnet som heter ”Total” en ny dimension.
Tanken är nämligen att ta så stor del av allmänheten som möjligt till hjälp.
Mer konkret söker man ”understimulerade pensionärer, prokrastinerande studenter och nattammande mammor”, som FOI skriver på sin hemsida.
Ambitionen?
Att hjälpa Ukraina.
Så många som möjligt ska hjälpa Ukraina
Genom att samla in framtidsprognoser från så många människor som möjligt ska FOI få ett stabilt underlag.
Projektet heter ”Glimt” och bygger på en digital plattform där alla och envar från 20 januari kan svara på frågor som ”hur många robotar kommer Ryssland att avfyra mot Ukraina i februari?” och ”kommer Ryssland att återta kontrollen över Kursk?”.
”Syftet är att hjälpa Ukraina och att förse dem med analyser som de kan använda som en del av sitt beslutsunderlag när de försvarar sig från den ryska aggressionen och kämpar för sitt lands frihet”, säger Ivar Ekman, programansvarig för Glimt hos FOI.
Senaste nytt
Väger samman svaren
Glimt bygger på konceptet ”crowd forecasting” och finansieras av Sveriges stödpengar för Ukraina.
”Det är en metod som innebär att man låter många människor göra bedömningar kring frågor som rör händelser fram i tiden. Sedan väger man samman det statistiskt och genom olika algoritmer”, förklarar Ivar Ekman.
”Det ger högre precision än andra metoder, så som en enskild kunnig analytiker. Det finns en massa kunskap och förmåga ute bland folk som inte är anställda för att göra detta eller ägnar sitt liv åt att studera ett visst ämne”, menar Ekman.
Bygger på ”massans visdom”
Grunden är vad FOI kallar ”massans visdom” och man hänvisar till att det finns forskning som visar att konceptet fungerar.
”Det handlar inte om tyckande, vi vill att folk ska gå in och göra en seriös bedömning. Det är också när man gör det som man fattar, när man sätter en sannolikhetssiffra på frågan ”kommer Putin förlora makten eller inte?” så gör det någonting med ens tänkande”, förklarar Ivar Ekman.
20 januari öppnar ”Glimt”. Erkänn att det är lite lockande.
Med rätt utfall kan du ju faktiskt luta dig tillbaka i soffan framåt hösten och säga ”det sade jag till försvaret redan i januari”…
Efter haveriet – nu är 007 tillbaka över ytan. Dagens PS
James Bond – en växande kassako. Dagens PS
Sveriges hemligaste techjätte samarbetar med CIA. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.