Ryssar, yakuter, burjater – och en mängd svenskar. Vid sidan av sina egna soldater har Ukraina en stor mängd frivilliga som vill slå tillbaka mot Ryssland.
Frivilliga armén i Ukraina: "Ondska värre än döden"
Mest läst i kategorin
Johan, 48, sade upp sig från sin tjänst i Försvarsmakten. Sedan åkte han till Ukraina som frivillig.
I Officerstidningen berättar han om hur han nu utbildat ukrainska soldater i nio månader, fem kilometer från stridslinjen.
Med en bakgrund som instruktör i Försvarsmakten och hemvärnet tvekade han inte.
”Jag bestämde mig redan från början, så fort Rysslands angrepp på Ukraina skedde. Jag måste göra någonting. Jag hade inte kunnat se mig själv i spegeln om jag inte hade genomfört det här”, säger han.
678 svenskar i Ukraina
Uppenbarligen är det fler svenskar än han som resonerar så.
I ett reportage en månad efter krigsutbrottet i februari 2022 talas det om en internationell brigad med frivilliga på Ukrainas sida, varav en mängd svenskar.
”Vi är 678 svenska frivilliga här i Ukraina. Vi har haft ganska fullt upp”, säger en av dem, ”Philip”, där.
”Det är ett lidande som jag inte tror att vi ser här hemma”, säger svenske ”Sten” som anslutit sig till Hospitallers Ukraina, en sjukvårdsbataljon bestående av 500 frivilliga, hos SVT.
Bataljon från Ryssland
Ukraina har nu skapat en bataljon av enbart ryska medborgare som slåss på Ukrainas sida, och gör det som en del av den reguljära armén.
Soldaterna har rest till Ukraina via tredje land för att ansluta sig till den ukrainska kampen.
Bland dem finns yakuter och burjater från östra Ryssland som i förlängningen ser sin egen självständighet och Ukrainas seger som två steg mot samma mål men även oppositionella som vill befria Ryssland från Putin, rapporterar Bloomberg.
Vill ha egen frihet
De inkluderar människor från grupper som yakuter och burjater i Rysslands vidsträckta östra Sibiriska region som ville ha självständighet från Ryssland och såg Ukrainas seger i kriget som ett steg mot det målet.
“Vi måste krossa Kreml-regimen”, säger en 29-årig yakut med anropssignalen Vargan, som efter seger här vill se sitt eget lands frihet.
“Jag vill att Yakutia ska vara ett fritt demokratiskt land, det är ett mycket rikt land men människorna är så fattiga”.
”Ondskan mer skrämmande”
En 41-årig ryss från Moskva, som valt anropssignalen Gandhi, säger att han lämnade Ryssland kort efter invasionen av Ukraina och reste hit via Polen.
Han motsätter sig våld men anser sig ha rätt ”att försvara andra människors liv”.
“Jag inser att jag kan bli dödad i den första striden, men för mig är det mycket mer skrämmande att känna att jag är en medbrottsling till ondskan som kommer från mitt land”, säger han till Bloomberg.
Relaterad läsning:
Frivilliga svenskar åker till Ukraina för att strida – Dagens PS
Frivilliga hjälper flyktingar att ta sig till Sverige – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.