Vad är tandemceller och vad kan de möjligen göra för solenergi? Ganska mycket har det visat sig. Åtminstone om du frågar solenergins gudfader.
Framtidens solenergi – ett världsrekord
Mest läst i kategorin
Kiselceller är bra på att fånga röda fotoner men inte på att fånga blå.
Det är ett grundläggande problem inom solenergi, eftersom blå fotoner är betydligt mer fyllda med energi än röda.
Mästare i solenergi
Resultatet av denna svaghet är följaktligen att mycket potentiell el inte producerar. Det konstaterar den australiensiske professorn Martin Green i ett poddavsnitt med Akshat Rathi på Bloomberg.
Han brukar ibland gå under namnet ”solenergins gudfader”.
Senaste nytt
Vad är en tandemcell?
Nu har Martin Greens team gjort celler av olika material som är betydligt bättre på att fånga de blå fotonerna.
Genom att stapla cellerna ovanpå varandra i vad som kallas en tandemcell, kan man fånga båda sorternas fotoner och skapa en betydligt mer effektiv solpanel.
”Om du kan stapla en cell som är bra på att hantera de blå fotonerna ovanpå en kiselcell, kan du få en förbättring av prestanda, genom att typ specialisera cellfunktionen”, säger Martin Green.
Första panelen 1971
Martin Green skapade sin första solcellspanel redan 1971.
Med hjälp av begagnade delar från företag inom mikroelektronik byggde Green och hans team sina första paneler.
”Jag letade runt efter forskningsmedel för att få igång ett forskningsprogram då. Det gav ytterligare finansiering för akademiker som mig”, säger Green.
Det gick minst sagt väl. I slutet av 1970-talet hade Green med kollegor slagit Nasas forskare när det gällde att skapa bättre solceller.
Ökar effektiviteten
Med det sagt är Martin Green är fortfarande aktiv. Kanske till och med högaktuell då tandemomvandlaren drastiskt ökar effektiviteten på solpanelerna.
”Den omvandlar 40,6 procent av solljuset som faller på bländaren till elektricitet. Så det är för närvarande världsrekordet för riktig solkonvertering utomhus med vilken teknik som helst”, säger Green.
Realistisk nivå
Det finns en teoretisk möjlighet att nå 68 procents effektivitet. Den tror Martin Green dock är omöjlig att uppnå i verkligheten.
”De 40 procent som vi nått tror jag är en ganska realistisk typ av siffra att uppnå i kommersiell produktion. Det kommer inte att hända snart, men kanske 20 år framåt kommer vi att ha den typen av effektivitet i våra kommersiella paneler”, säger han.
Relaterad läsning:
Flytande solenergi nästa genombrott – Dagens PS
Norge storsatsar i indiskt solenergiprojekt – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.