En ny stor undersökning visar att en stor majoritet av svenskarna är oroade över klimatförändringarna och vill se snabbare åtgärder.
Fossilfritt – viktigare än billig bensin
Mest läst i kategorin
Fairtrans redovisar nu en ny stor undersökning om svenskarna och klimatförändringarna.
Undersökningen har 5 280 svarande och de ger tydliga svar på ett antal punkter.
I sammanfattning vill en tydlig majoritet att Sverige tidigarelägger sina klimatmål för 2045 och man vill även se kraftigare satsningar på ett fossilfritt samhälle.
Omställningen ses som en utmaning men i ännu högre grad som en möjlighet, för att vädra ett par ständigt aktuella klyschor.
Lägre bränslepriser står däremot inte högt i kurs hos de svarande.
77 procent är oroliga
77 procent av de svarande är oroade över klimatförändringarna och de konsekvenser de medför.
Klimatförändringarna uppfattas som klart negativa för både samhälle och miljö.
Det finns en stark tilltro till att forskarna har god kunskap i de här frågorna. Många är klara över att en omställning kommer att kräva uppoffringar, men även innebär en möjlighet att skapa nya jobb och nya företag.
Senaste nytt
Vill agera snabbare
Det kan vara en anledning till att en majoritet vill att det svenska klimatmål för tiden till år 2045, som riksdagen beslutat om, ska tidigareläggas.
Den nuvarande högerregeringen får bakläxa i att majoriteten av de svarande inte vill att politikerna prioriterar låga bränslepriser framför satsningar på ett fossilfritt samhälle.
Minskade utsläpp är viktigare än billigare bensin, anser majoriteten.
”Det är hoppfullt att en majoritet vill se ett skarpare klimatmål för år 2045, som är det år då Sveriges utsläpp ska vara det som kallas nettonoll. Studier pekar på att detta svenska mål är otillräckligt”, konstaterar man i rapportens sammanfattning.
”Finns en hög förväntan”
”Nu vet vi att det finns en hög förväntan på en skarpare klimatpolitik. Det rimmar väl med vad många företag och myndigheter, liksom civilsamhället – inte minst parterna inom Fairtrans – anser angeläget”, avslutar man.
Och när det gäller vilka dessa parter är, så är det loggorna för Stockholm Resilience Centre, Högskolan i Gävle, Uppsala universitet, Lunds universitet och IVL/Svenska miljöinstitutet som pryder rapportens framsida.
Läs mer:
Axfood dissar regeringen. Dagens PS
Biljättens chef om grön omställning: “Ett maraton”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.