Försvarsmakten vill nu stoppa planerad vindkraft i Östersjön. Orsaken är att den hotar möjligheterna att försvara Sverige.
Försvaret: Stoppa vindkraft i Östersjön
Mest läst i kategorin
Längs Sveriges kuster finns och planeras stora mängder vindkraftverk. Bra, tycker i princip alla, men med vissa undantag.
Flera av projekten finns i delar av Östersjön, där Försvarsmakten menar att vindkraftverken kommer att störa möjligheten att försvara Sverige.
”Det är ett väldigt allvarligt problem. Det kommer att reducera vår möjlighet att möta hotet och varna befolkningen”, säger Carl-Johan Edström, generallöjtnant och chef för försvarsstaben, hos SVT.
”Det största problemet med vindkraftverk är att de påverkar våra sensorer på ett väldigt negativt sätt”, förklarar Edström.
Tappar avgörande tid
Om vindkraftverken placeras i ”fel” område kan de dessutom skymma sikten för Försvarsmaktens övervakningssystem.
Enligt försvarets analys kan en vindkraftverkspark göra att det tar en minut längre att upptäcka om exempelvis en kryssningsrobot avfyrats mot Sverige.
Vindkraftverkens torn och roterande blad avger radarekon och andra störningar.
Eftersom även undervattenssensorer påverkas minskar även möjligheterna att upptäcka fientliga ubåtar.
”Det är inget vi kan acceptera med dagens hotbild och det ansvar vi har mot Sverige som nation”, hävdar Carl-Johan Edström.
Senaste nytt
El till fem miljoner svenska hem
När de är klara ska de producera lika mycket el som används i fem miljoner svenska hem på ett år.
Aurora i Östersjön ett stort projekt, företaget OX2:s största vindkraftsprojekt hittills och som man genomför ihop med Ikea i form av Ingka Investments.
Vindkraftverken planeras att stå till havs, ungefär 20 kilometer från Gotland och 30 från Öland. När vindkraftverken finns på plats ska de producera lika mycket el som används i fem miljoner svenska hem på ett år.
I april 2024 beviljade länsstyrelsen ett så kallat Natura 2000-tillstånd, som nu är överklagat.
31 maj meddelade länsstyrelsen på Gotland att den rekommenderade regeringen att ge Aurora tillstånd och 28 augusti sade SGU att man vill att Aurora ska få tillstånd för de undervattenskablar som krävs.
”Saknas förutsättningar”
Nu säger en rapport från Försvarsdepartementet, som SVT tagit del av, att det ”saknas förutsättningar att etablera vindkraft” i stora delar av Östersjön.
Bedömningen gäller hela havsområdet från Åland i norr till Öresund i söder. ”När det gäller just Östersjöområdet ser vi stora svårigheter med att ha en samexistens mellan stora vindkraftsparker och en bibehållen militär förmåga för att försvara Sverige”, slår Carl-Johan Edström fast.
Läs mer:
Hoten på Östersjön – hur säkert är det? Dagens PS
Historiskt: Sverige går med i Nato – så påverkas Östersjön. Dagens PS
Därför larmar forskare om Östersjön. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.