Finansjättarnas pensionsfonder har en viktig roll för att minska risken för en ny pandemi. Nu förklarar forskarna hur de kan agera.
Forskarna: De kan stoppa ny pandemi
Mest läst i kategorin
För första gången har forskare nu kartlagt hur finansbranschen påverkar uppkomsten av smittsamma sjukdomar.
Nu publiceras resultaten i ansedda vetenskapliga tidskriften Lancet Planetary Health.
Forskarna konstaterar att en ganska liten grupp av mäktiga finansjättar, bland dem svenska pensionsfonder, kan minska risken för nya pandemier.
”Aktörer inom finansbranschen har en viktig men ofta bortglömd roll när det gäller att förebygga uppkomsten av smittsamma sjukdomar. Deras investeringar möjliggör verksamhet i områden där det är känt att zoonotiska sjukdomar kan uppstå”, säger Victor Galaz, huvudförfattare till studien och docent vid Stockholms universitet.
”Möjlighet påverka”
”Stora investerare har möjlighet att påverka företag som är verksamma i dessa områden, och den påverkan bör användas för att minska risken för nya pandemier”, förtydligar Galaz.
Forskarna har kartlagt företag som har verksamhet i branscher som kan kopplas till riskområden för nya smittsamma sjukdomar, framförallt så kallade zoonoser som sprids från djur till människa.
Senaste nytt
Avsevärda investeringar
Sedan har man granskat vilka finansjättar som investerar i 99 av dessa företag och kunnat se att en handfull av dem gjort avsevärda investeringar.
Bland dem finns stora USA-baserade fondförvaltare och investmentbolag, som Blackrock, Vanguard, State Street och T Rowe Price.
Där finns även investerare från den offentliga sektorn och svenska pensionsfonder.
Alla har andelar i företag med verksamhet i kända regionala oroshärdar där nya smittsamma sjukdomar riskerar att uppstå.
Har möjligheter
Det gör i sin tur att de kan driva igenom återskapandet av ekosystem, ta fram övervakningssystem för smittämnen och kräva förbättringar i lokala sjukvårdssystem, menar forskarna.
Studien identifierar även länder som antingen investerar själva eller är värdar för investeringsbolags huvudkontor.
Bland dem ingår Sverige, Norge, Frankrike, Norge, USA och Portugal.
”Bör samarbeta”
”Bland många andra fruktansvärda effekter som coronapandemin har haft, har det även blivit tydligt att smittsamma sjukdomar kan innebära jättelika ekonomiska kostnader”, påpekar Victor Galaz.
“Klimatförändringarna kommer att öka risken för utbrott av zoonotiska sjukdomar. Finansaktörer bör se till att deras investeringar hjälper till att minska riskerna och förbereda samhällen till dem”, tillägger Peter Søgaard Jørgensen, även han forskare vid Stockholms universitet och medförfattare till studien.
Relaterad läsning:
Glöm covid: Nu kommer “den tysta pandemin” – Dagens PS
Brittisk detaljhandel går lika dåligt som under pandemin – Dagens PS
Skatteskulder från coronapandemin för 45 miljarder – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.