Forskare packar sina väskor i USA. Något är på väg att förändras i det globala forskningslandskapet, och Europa står redo med öppna armar.
Forskare flyr USA – Europa lockar med "vetenskaplig fristad"


Mest läst i kategorin
Nedskärningar, förbud och en fientlig politisk ton har gjort det allt svårare att forska i USA.
Nu ser europeiska universitet sin chans – och Finland är med i jakten på världens skarpaste hjärnor.
“Vetenskaplig asyl” i Europa
Svenska Yle rapporterar att flera europeiska universitet nu aktivt rekryterar amerikanska forskare som drabbats av det försämrade forskningsklimatet i USA.
Ett exempel är Vrije Universiteit Brussel, som erbjuder tolv nya tjänster inom sitt program för så kallad “vetenskaplig asyl”, med en budget på 2,5 miljoner euro.
Frankrike har också agerat snabbt. Aix-Marseille-universitetet har utlovat 15 miljoner euro för att ta emot amerikanska forskare inom bland annat klimat och hälsa.
Det talas om en ny strategi för att ta emot talanger som drabbats av “omotiverade och grymma finansieringsnedskärningar”.
Bakom förändringen i USA står bland annat president Donald Trump, vars administration dragit in Columbia Universitys federala stöd på 400 miljoner dollar. Samtidigt har ämnen som klimat, kön och sexualitet fått minskad finansiering – eller helt förbjudits.
Missa inte: Kan få 30 års fängelse – lurade storbanken på miljoner. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Finland vill också vara med i matchen
Finland rustar också för att bli mer attraktivt för forskare utifrån. Jussi Vauhkonen, chef på Finlands akademi, berättar att 50 miljoner euro per år ska öronmärkas för att finansiera utländska forskare:
“Vi tycker att de finländska universiteten kunde dra nytta av det internationella arbetsmarknadsläget för forskare just nu”, säger Vauhkonen.
Helsingfors universitets prorektor Kai Nordlund är positiv till utvecklingen:
“Vi är i allmänhet intresserade av att locka toppforskare från hela världen till oss. I och med att USA är ett land med väldigt högklassiska forskare är det intressant att locka till sig forskare därifrån också”.
Men han betonar att rekryteringen bygger på meriter – inte nationstillhörighet.
USA tappar forskare
Trots det dystra läget i USA finns det ännu inga finska universitet som riktat in sig specifikt på amerikanska forskare.
Men intresset växer – både från amerikanskt och finländskt håll.
En nylig resa till amerikanska toppuniversitet bekräftade bilden: forskare upplever en stor osäkerhet på hemmaplan, men visar nyfikenhet för Finland.
Och som Nordlund konstaterar har något redan hänt:
“Vi har sett att antalet sökande från USA helt klart har ökat under de senaste två åren. Det kan hända att det politiska klimatet i USA kan kännas otrevligt för en hel del där och därför söker de sig till Europa”.
Läs även: Lyckliga så in i Norden – länderna toppar listan. Dagens PS
Läs även: Carney klipper bandet – nu vänder Kanada USA ryggen. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.