Dagens PS

Forskare: "Den svenska demokratin har inte hängt med"

Sverige 30 år i EU - demokratin har inte hängt med
Turister i EU-parlamentet. Men sedan 30 år är Sverige bofast här. 1 januari 1995 gick Sverige med i EU efter folkomröstning halvannan månad tidigare. (Foto: Yvonne Åsell/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 dec. 2024Publicerad: 27 dec. 2024

Regeringen har fått mer att säga till om. Byråkraterna också. Sveriges 30 år i EU har förändrat svensk demokrati i grunden, hävdar forskare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När 2024 blir 2025 kan Sverige fira 30 år som medlemsland i EU. Efter folkomröstningen den 13 november 1994 där 52,3 procent var för ett medlemskap, blev Sverige formellt EU-medlem 1 januari 1995.

Den största förändringen är maktförskjutningen från riksdag till regering, menar EU-forskaren Maria Strömvik vid Lunds universitet.

Allt fler lagar stiftas på EU-nivå, det vill säga av regeringens ministrar inom ministerrådet och ofta tillsammans med Europaparlamentet, påpekar hon.

Många fler EU-beslut i dag

”Antalet frågor som det beslutas om i Bryssel är mycket större nu än när vi gick med i EU för 30 år sedan. Jag tror inte att man riktigt insett konsekvenserna av detta skifte”, säger Maria Strömvik.

Vissa svenska ministrar upplever att de tillbringar mer tid med kollegorna inom EU än med ministrarna i regeringen.

”Ett stort problem är att media inte sätter sökljuset mot de förhandlingar som leder till nya EU-lagar”, konstaterar Maria Strömvik. 

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Inte en fråga om avstånd

Det handlar inte om avståndet till Bryssel, hävdar hon bestämt.

ANNONS

”Vissa journalister kanske tänker så, men det handlar absolut inte om avståndet. Titta bara på den massiva bevakning som svensk media gör av amerikansk politik, som ändå berör oss långt mindre än vad EU gör. Jag tror att det handlar om okunskap”, hävdar Strömvik.

Regeringens makt har ökat genom EU-medlemskapet. Samtidigt har riksdagen blivit svagare och fått mindre att säga till om, menar forskaren.

Dessutom har myndigheterna fått ett ökat inflytande. Svenska byråkrater har helt enkelt fått mer att säga till om, enligt EU-forskaren.

I dag beslutas alltmer på EU-nivå och ska sedan utföras av myndigheter i respektive land, ofta utan nationella politiska riktlinjer.

Kan agera ganska fritt

Eftersom svenska myndigheter traditionellt är ganska fria i sitt agerande och eftersom ministerstyre är förbjudet i Sverige, är det politiska inflytandet till vardags begränsat.

”I Sverige har vi inget bra kontrollsystem för detta, och inte heller något bra system för att utkräva ansvar för den politik som de svenska myndigheterna för ute i Europa. Det svenska demokratiska systemet har inte hängt med”, konstaterar Maria Strömvik.

En sammanfattning?

”Ur ett maktperspektiv har vi mycket större möjlighet att påverka tack vare vårt EU-medlemskap. Om vi gick ut ur EU så kanske vi fått mer inflytande på vissa saker, men på saker som är mindre relevanta”, anser Maria Strömvik.

ANNONS

”Vill vi vara med och påverka storpolitik och spelare som USA, Ryssland och Kina är EU i dag den enda reella möjligheten”.

Experterna överens: Dyster framtid för EU. Dagens PS

Gardell: “Jag kan bli Sveriges Elon Musk”. Dagens PS

EU:s trovärdighet skakar – nya spelare hotar ta över. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]