Klimatkrisen kräver snabba åtgärder, och världen genomgår en grön omställning för att minska utsläppen. Men vilka hinder möter företagen?
Företagens största hinder för grön omställning
Mest läst i kategorin
På COP29 i Baku diskuteras framtiden för klimatet, och för företagen är frågan om hur de ska uppnå sina egna nollutsläppsmål mer relevant än någonsin.
Enligt Harvard Business Review står många hinder i vägen för att nå nettonollutsläpp.
Stora hinder för grön omställning
En av de största utmaningarna handlar inte bara om att införa nya teknologier, utan också om att omvandla de fysiska tillgångarna i vårt nuvarande energisystem.
Detta system har byggts under hundratals år och är djupt inbäddat i den globala ekonomin.
Idag är den gröna omställningen i ett tidigt skede.
Enligt forskning från McKinsey Global Institute har endast 10 procent av de lågutsläppsteknologier som behövs fram till 2050 blivit implementerade.
För att klara resten krävs stora investeringar och lösningar.
Praktiska lösningar finns – men mer behövs
En del av lösningen finns redan, men en stor del av arbetet handlar om att lösa praktiska problem.
Företag som vill nå sina utsläppsmål måste fokusera på att implementera teknologier som finns tillgängliga idag.
Exempelvis har elfordon blivit mer effektiva och värmepumpar fungerar nu även i kallare klimat.
Att sprida dessa lösningar kommer ge kortsiktiga resultat och hjälpa många företag att minska sina utsläpp.
Infrastruktur för framtiden
För att den gröna omställningen ska bli nåbar krävs mer än bara tekniska framsteg.
Det behövs en massiv uppbyggnad av infrastruktur. För elfordon, till exempel, måste antalet laddstationer öka dramatiskt.
Dessutom måste tillgången på viktiga material som behövs för batterier och solpaneler öka kraftigt. Det är här många företag, som gruvbolag eller de som bygger elnät, spelar en avgörande roll.
Men för att nå längre fram kommer företagen också att behöva ta sig an mer komplexa utmaningar.
Framtida teknologier kräver investeringar
Vissa teknologier, som elektriska lastbilar eller stålproduktion utan koldioxidutsläpp, finns än så länge inte i en kostnadseffektiv eller praktiskt genomförbar form.
Här krävs stora investeringar i forskning och utveckling, samt samarbete mellan företag i olika branscher.
För att exempelvis skapa stål med låga utsläpp kommer det att behövas stora mängder energi från förnybara källor, något som i sig är en stor utmaning.
Göran Persson om hållbar teknik
Behovet att ställa om och minska de farliga klimatutsläppen är stort, men många företag och branscher står inför svåra utmaningar.
Politikern och finansmannen Göran Persson betonar att omställningen inte bara handlar om att rädda klimatet, utan också om att positionera Sverige som ledare inom hållbar teknik.
Han påpekar att Sveriges tillgångar, som högvärdig malm, ger oss en strategisk fördel – men för att behålla denna position krävs ett starkare politiskt stöd och bättre samarbete mellan näringslivet och politiker.
Företag kämpar med grön omställning
Trots detta ser vi att flera svenska och internationella företag kämpar med den gröna omställningen.
Northvolts ekonomiska problem fördjupas, och försäljningen av elbilar har bromsat in, och flera fordonstillverkare har skjutit upp sina mål för elektrifiering.
Dessutom har BP nyligen beslutat att överge sitt mål om att minska olje- och gasutvinningen till 2030, vilket skapar osäkerhet i branschen.
Detta understryker de svårigheter som företag står inför för att klara den gröna omställningen, trots det globala trycket att minska koldioxidutsläppen.
Läs även: Klimattoppmöte – fossila källor blomstrar. Dagens PS
Läs även: Fusk med net zero-mål – missvisande kolsänkor. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.