Kinas förbud mot handledning av studenter slår tillbaka och har skapat en svart marknad och kraftigt ökade studieavgifter.
Förbud mot handledning skapade svart marknad
Mest läst i kategorin
Den kinesiska presidenten, Xi Jinpings nedslag på landets industri för handledning efter skolan skulle lätta hushållens börda, men i stället har ansträngningarna fått motsatt effekt, det rapporterar Bloomberg.
Vinstdrivande klasser förbjöds
Det var i juni 2021 som Kinas regering lanserade en genomgripande insats mot landets privata handledningssektor.
Bolagen som tillhandahöll handledning förbjöds att ha vinstdrivande klasser i den kinesiska skolans läroplansämnen.
Målet var dels att lätta bördan för familjer och studenter som kämpar med att betala för undervisning, dels att stävja det regeringen såg som “oregerlig expansion av kapital” i det som blivit en industri värd över 1 000 miljarder kronor.
Senaste nytt
Studiehandledning har blivit dyrare
Kampanjen är i Kina allmänt känd som Shuang Jian, som är mandarin för dubbla reduktioner och den försatte många handledningsbolag i konkurs.
Börsnoterade handledningsbolag förlorade sammanlagt flera hundra miljarder i marknadsvärde och tiotusentals människor sades upp.
Intervjuer med flera familjer i kinesiska städer visar dock att för många hushåll har utgifterna för handledning inte minskat utan i stället ökat.
Föräldrar som gärna vill hjälpa sina barn i utbildningen säger att de nu har vant sig vid de dyra, underjordiska, handledningstjänster som vuxit fram i hela Kina.
Stor efterfrågan på handledning
Många ifrågasätter effektiviteten i regeringens förbud när Kinas system med antagningsprov till gymnasieskolor och universitet enbart baseras på poäng från prov som görs en gång per år.
Varje år tar över 10 miljoner studenter Kinas högskoleprov. Den som kommer in på en elitskola har ofta större chans att få ett välbetals jobb, varför det är hög efterfrågan på hjälp med förberedelser inför provet.
Kostar nu 50 procent mer
Sarah Wang i Shanghai spenderar nu 50 procent mer än förut på handledning för sitt enda barn. Hon betalar nu mellan cirka 433 och 578 kronor per undervisningspass.
När hennes dotter, som går i femman, ska börja gymnasiet väntar sig Sarah Wang att kostnaden kommer öka ännu mer.
Medelklassföräldrar i andra delar av Kina talar om liknande upplevelser och en del har drabbats av ännu större prishöjningar.
Många av de lärare som brukade undervisa stora klasser när de var anställda av stora handledningsbolag, undervisar nu mindre grupper eller enstaka elever, för att undvika upptäckt.
För att kompensera förlusten i elevantal tar många av dessa privata lärare ut högre avgifter för undervisningen.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Kinas ungdomsarbetslöshet är rekordhög Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.