Dagens PS

FN gör nytt försök efter fiaskot: "Naturkrisen är akut"

FN
FN har återupptagit det kollapsade COP16-mötet, men att länderna ska komma överens denna gång om att skydda den globala mångfalden – exempelvis den rödlistade och hotade jaguarens fortsatta existens – bedöms som mer eller mindre utsiktslöst. (Foto: Andre Penner/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 feb. 2025Publicerad: 25 feb. 2025

I november kollapsade det globala FN-mötet om hur världens djur och natur ska räddas – hoppet bedöms vara ännu mindre nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag, tisdag, återupptar FN COP16-mötet som senast slutade i oenighet mellan länderna om hur hotade arter och natur ska skyddas.

Då, i Cali i Columbia, kunde länderna inte ens komma överens om en plan och ännu mindre hur räddningsaktionen skulle finansieras.

Nu gör parterna ett nytt försök under det tre dagar långa mötet i Rom i Italien.

Mycket snack men lite verkstad

Det här uppger SVT där Torbjörn Eberhard, forskningsledare på Centrum för biologisk mångfald på Sveriges Lantbruksuniversitet, ger uttryck för djup oro över att FN-länderna inte kan enas om en strategi för världens bästa.

“Naturkrisen är akut. Varje månad, varje år när länder diskuterar i stället för att sätta igång och jobba har betydelse”, säger han till SVT som berättar att han var med och förhandlade fram det globala avtal i Montreal 2022 där länderna lovade att både bromsa och vända förlusten av biologisk mångfald i världen till år 2030.

Spänningarna mellan stormakterna gör inte saken bättre och där pekar Torbjörn Eberhard bland annat på Rysslands invasionskrig i Ukraina som pågått i tre år.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Alla pratar om vikten av försvaret

Andra viktiga saker hamnar i skuggan på grund av omvärldsoron, menar han och konstaterar att försvarsfrågor flyttas upp på agendan medan andra problem har låg prioritet.

ANNONS

Världsnaturfondens Living Planet Report 2024 borde vara en väckarklocka. Larmrapporten visade att populationer av kräldjur, groddjur, däggdjur och fåglar har minskat med i genomsnitt 73 procent sedan 1970, som Dagens PS systertidningen News55 tidigare rapporterat om.

Läs mer: Larm: Drastisk minskning av vilda ryggradsdjur News55

En stor bakomliggande orsak till det som börjar likna ett katastrofläge för både människor och djur är klimatförändringarna, enligt experterna.

Vädjar till FN: Det är bråttom!

“Gör vi ingenting nu kommer åtgärderna som krävs att bli ännu fler och betydligt dyrare”, säger Ankin Ljungman, policychef på WWF, till SVT som uppger att FN:s konvention om biologisk mångfald är en av tre överenskommelser från FN:s miljökonferens i Rio 1992.

De två andra två FN-konventionerna är klimat och ökenspridning.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS