Vatten – vår mest grundläggande resurs – kan snart bli anledningen till fler väpnade konflikter. Den globala vattenbristen förvärras i takt med klimatförändringarna, och flera regioner är redan på randen till våldsam konflikt.
Fler vattenkrig – snart en ny verklighet
Mest läst i kategorin
Tanken på att kriga om vatten kan låta som något från en dystopisk framtid – inte minst i sjörika Sverige.
Men enligt experter som pratar med CNBC är detta framtidsscenario inte längre så avlägset.
“På väg mot en kris”
Konkurrensen om vattenresurser i torra områden ökar i takt med att klimatet förändras.
Enligt Francis Galgano, professor i geografi vid Villanova University, har särskilt floder som Nilen och Tigris-Eufrat-floderna identifierats som farliga “flashpoints” – områden där risken för konflikt över vatten är stor.
“Jag hoppas att jag har fel, men datan tyder på att vi är på väg mot en kris”, säger Galgano.
Nilen – livsnerven som kan utlösa krig
Ett av de mest omtalade områdena är Nilen, där Egypten och Etiopien befinner sig i en långdragen tvist över Etiopiens bygge av en enorm damm, Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD).
Egypten, som är starkt beroende av Nilens vatten för sin befolkning och sitt jordbruk, har varnat för att de kan komma att gå i krig om dammen minskar flodens flöde.
Trots diplomatiska försök att hitta en lösning sedan 2011 har länderna ännu inte kommit överens.
“Om GERD avsevärt minskar vattenflödet till Egypten, kan det vara gnistan som tänder en större konflikt”, menar Galgano.
Tigris och Eufrat i fara
Det är förvisso inte bara Nilen som är under press. De parallella floderna Tigris och Eufrat, som rinner genom Turkiet, Syrien och Irak, har också blivit källor till spänning.
Turkiets president Erdogan har tidigare visat sig vara ovillig att kompromissa om landets kontroll över flodernas vatten, vilket kan lämna både Syrien och Irak utan tillräckligt med vatten för sina jordbruk och samhällen.
Med det politiska läget i regionen och pågående inbördeskrig kan vattentillgången bli en avgörande faktor i framtida konflikter.
Inte bara Mellanöstern
Vattenkrisen är förvisso ett globalt problem. Det beräknas att hälften av världens befolkning redan idag upplever vattenbrist under minst en del av året – och detta förväntas bli värre. Även Sverige ligger i riskzonen i takt med att sommartemperaturen stiger.
FN har identifierat flera åtgärder som länder kan vidta för att minska risken för framtida vattenkrig. Man snackar om bättre vattenförvaltning, skydd av naturliga vattendrag och satsningar på att återanvända avloppsvatten.
Men tiden är knapp, och det krävs samarbete på alla nivåer för att undvika en global katastrof, menar forskarna.
En bro till fred?
Trots de dystra utsikterna finns det också de som ser ljusare på framtiden. Stockholm International Water Institute (SIWI) menar att länder som tvingas samarbeta kring gemensamma vattentillgångar ofta finner vägar att lösa sina tvister diplomatiskt.
De tror att vatten faktiskt kan vara ett verktyg för fred och förhandlingar, snarare än en orsak till krig – så länge man hanterar det på rätt sätt.
Läs också:
Nej – plasten går inte till återvinning. Dagens PS
Kollisioner och vattenkanoner när konflikten eskalerar. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.