Svenskar krigsplaceras i allt snabbare takt. Framför allt handlar det om anställda inom myndigheter, regioner och kommuner.
Fler svenskar krigsplaceras
Mest läst i kategorin
Svenskar blir krigsplacerade i allt högre takt, men det handlar inte om Försvarsmakten.
I stället är det kommuner, regioner och myndigheter som i allt högre takt krigsplacerar sina anställda, uppger SVT Nyheter.
Militärens siffror hemliga
Siffror från Pliktverket visar att drygt 66 000 fler svenskar har krigsplacerats sista halvåret 2022, en ökning med nära 20 procent enligt SVT.
De flesta av dem är med största sannolikhet civila, även om det är hemligt hur många av de sammanlagt 404 218 svenskar som är krigsplacerade som hör till den militära krigsorganisationen.
“Betydligt fler än i dag”
“Det är svårt att ange en siffra om hur många krigsplacerade som till slut kommer behövas, men det blir betydligt fler än i dag”, säger Fredrik Stany, enhetschef för krisberedskap och civilt försvar på MSB till SVT.
“Och det är en positiv utveckling för totalförsvaret.”
Krigsplacerade svenskar blir fler
MSB är den myndighet som hjälper företag och organisationer att identifiera nyckelpersonal, alltså den personal som bör bli krigsplacerad.
Enligt den statistik som SVT tagit del av har 105 kommuner av landets 290 kommuner krigsplacerat sammanlagt 55 323 anställda. Av landets 21 regioner har 15 krigsplacerat 162.989 anställda.
De svenskar som krigsplaceras kommer att bli fler när anställda på företag som bedriver verksamhet som är viktigt för samhället blir det, och det dröjer nog inte länge.
Får inte säga nej
“Kriget i Ukraina visar ju hur viktigt det är med personal inom räddningstjänsten och de som reparerar el- och vattenförsörjning”, säger Fredrik Stany till SVT. “Även sjukvårdspersonal, lärare och de som sköter transporter har kompetenser som behövs på plats.”
Om arbetsgivare meddelar om krigsplacering får den anställde inte säga nej. De allra flesta jobbar på som vanligt, med samma arbetsuppgifter, och så länge det inte är krig är allt som vanligt.
Får inte byta jobb
Skulle regeringen besluta om höjd beredskap och aktivering av allmän tjänsteplikt förändras det, enligt Fredrik Stany.
Då ska den anställde enligt lagen “kvarstå i sin anställning”. Det innebär att man inte kan byta jobb, säga upp sig eller lämna landet.
Läs även: Säpo vill ha ny lag mot “fientliga fastighetsköp”
Läs även: Så bra är värnplikten för din karriär
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.