Den amerikanska drömmen har fått sig en törn. Millennials och Gen Z har fått nog av dyra barnvaktsräkningar och en hopplös bostadsmarknad. Istället väljer många ett liv utan barn för att fokusera på resor, karriär och ekonomisk trygghet. Och det verkar löna sig.
Fenomenet DINK: De väljer lyx framför blöjor
Mest läst i kategorin
Den amerikanska drömmen handlar traditionellt om att uppnå framgång. Det handlar om att tjäna pengar, äga ett hem, ha en stabil karriär – och ge sina barn ett bättre liv. Det sistnämnda är dock inte längre med i ekvationen.
Nu är det istället DINK som gäller – Dual Income, No Kids.
“Jag har nog inte trott på den amerikanska drömmen på länge”, säger en ung amerikan till SVT.
Läs också: Han krossar den amerikanska drömmen: “En myt”. Dagens PS
Barn eller buffert?
Tiden då en lön räckte för att försörja en hel familj känns ungefär lika avlägsen som VHS-kassetter. I dagens USA möter unga vuxna ekonomiska hinder som gör föräldraskap svindyrt – även för par med dubbla inkomster.
Istället växer fenomenet DINK, rapporterar Fortune.
Cirka 5 procent av amerikanerna identifierar sig nu som DINK:s, enligt The Harris Poll, och många upplever att valet att avstå från barn ger dem större ekonomisk frihet och trygghet.
“Det handlar inte om att undvika vuxenlivet, utan att omdefiniera det på egna villkor”, säger Libby Rodney, strateg The Harris Poll.
Senaste nytt
Även höginkomsttagare
Det är inte bara låg- och medelinkomsttagare som ser barn som en ekonomisk risk. Enligt undersökningen säger 74 procent av alla DINK:s att barn skulle påverka deras ekonomiska stabilitet negativt – oavsett nuvarande inkomst.
Även om man har en sexsiffrig årslön, “försvinner krockkudden snabbt” när man räknar in kostnader för barnomsorg, bostäder och studentlån, säger Rodney. Faktum är att de totala kostnaderna för att uppfostra ett barn i USA nu beräknas till över 310 000 dollar.
Läs också: Amerikanska löner lockar européer till nattarbete. Realtid
DINK-livet: Frihet och flexibilitet
För DINK-par handlar livet utan barn om mer än bara pengar – det handlar om frihet.
Undersökningar visar att dessa par är mer nöjda med sina liv, har bättre mental hälsa och njuter av högre livskvalitet.
Med färre räkningar och mer tid till sig själva lägger DINK:s sina pengar på resor, hobbies och fina middagar. Bland annat lägger de fyra gånger så mycket pengar på restaurangbesök än genomsnittet.
“Tänk på det som ekonomisk självbevarelsedrift med bättre middagsbokningar”, säger Rodney.
Och framtiden?
Även om många DINK:s är nöjda med sitt val idag, betyder det inte att alla överger tanken på barn för gott.
Faktum är att 65 procent fortfarande ser sig själva som föräldrar i framtiden – men kanske längre fram när deras ekonomiska situation känns mer stabil.
För millennials och Gen Z handlar det om att spela smart med de kort de fått – och just nu är valet att avstå från barn deras bästa drag.
Läs också: Kostnadskrisen: Så överlever föräldrarna. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.