Dagens PS

Fem slåss om att bli partiledare för Tories

Fem kandidater vill ta över brittiska Tories
Tom Tugendhat, tvåa från höger, i fint sällskap med bland annat Tysklands och USA:s utrikesministrar. Nu vill Tugendhat tillbaka till toppen – som partiledare. (Foto: Seth Wenig/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 juli 2024Publicerad: 25 juli 2024

Valet av ny partiledare för brittiska Tories närmar sig. Efter katastrofvalet nyligen finns fem kandidater som vill leda partiet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu drar det ihop sig hos engelska Tories. Snart ska det avgöras vem som ska ta hand om det som återstår av partiet efter katastrofvalet nyligen, då Tories tappade den brittiska regeringsmakten med buller och bång.

Kandidater finns det – det finns det alltid – och på den listan har nu James Cleverly, Robert Jenrik, båda tidigare ministrar, skrivit sina namn.

Det har även de tidigare statssekreterarna Priti Patel och Suella Braverman.

Nu anmäler sig även Tom Tugendhat, tidigare säkerhetsminister, som kandidat till det kamikaze-uppdrag det kan synas vara att bli den fjärde partiledaren på några få år.

Mitten eller högerut?

I dag har varje ny konservativ partiledare valet att rikta sig mittåt och hålla rent mot avgrunden till höger – som Polens Donald Tusk – eller dra sig mer åt flåbusehögerhållet – läs Marine Le Pen eller Giorgia Meloni – och försöka dra åt sig röster ur den mörkare delen av det politiska fältet.

Tugendhat har uppenbara dragningar åt flåbusehållet när han i en artikel i The Telegraph lanserar sin politik som potentiell partiledare.

Till att börja med förklarar Tugendhat att han är beredd att låta Storbritannien lämna den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter, för att kunna säkra sina gränser.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

”Då måste vi befria oss”

ANNONS

“Vi vet att om institutioner inte tjänar det brittiska folket och gör det svårare att kontrollera våra egna gränser, då måste vi befria oss från dem, eller lämna deras jurisdiktion”, skriver partiledarkandidaten.

“Det här är sunt förnuftiga konservativa ståndpunkter. De är icke förhandlingsbara för mig och, jag hoppas, för alla andra som ställer upp sig”, avslutar han.

Försvarsutgifterna ska upp till 3 procent av BNP och städerna ska växa på höjden, inte på bredden, är två andra delar av hans löfteskatalog.

”Jag kan vinna nästa val”

“Jag vill vara helt öppen med vad jag gör. Jag kandiderar inte bara för att bli nästa ledare för det konservativa partiet. Jag kandiderar för att bli nästa konservativa premiärminister”, skriver Tugendhat.

“Det är vad det här ledarvalet handlar om: att vinna. Vi kan inte tjäna det brittiska folket om vi inte vinner nästa allmänna val. Vi kan vinna det. Vi måste vinna det. Jag kan leda partiet till den segern.”

Kandidaten anklagar Keir Starmers Labour-parti för att “bråka” och “ta varje tillfälle att göra staten större”.

En mandatperiod med Labour ”kommer att vara fruktansvärt” och ”två mandatperioder skulle vara en nationell katastrof”, hävdar Tugendhat.

Labour triumferar – men kan de leverera? Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]