Konsumenter hetsas till att handla ordentligt under den sista lönehelgen innan jul, som inträffar i veckan. Black Week och Black Friday riskerar trots rean att bli en dyr historia för dig om du inte ser upp. Här följer fem viktiga råd.
Fem bästa råden: Så gör du på Black Week och Black Friday
Mest läst i kategorin
Enligt Svensk handel kommer försäljningen under Black Week, som börjar i dag, att nå 9,7 miljarder kronor.
Det är en hel miljard kronor högre försäljningssiffror än i fjol. Men innan du öppnar plånboken kan det vara klokt att sätta upp ett regelverk för dig själv, som kan börja med de fem råd som Svenska Dagbladet har sammanställt.
Här följer de fem viktigaste råden att tänka på när köphetsen når sin kulmen till veckan.
MISSA INTE: Misstaget som snart kostar dig 1 500 i månaden – i sänkt pension
För det första: Är Black Friday-rean riktig eller fejkad?
Se upp när du navigerar mellan reaskyltarna till veckan. Vissa saker påstås vara på rea när de egentligen inte är det. En del får helt enkelt en rea-skylt trots att priset är det samma som innan. Andra har höjt priset precis innan Black Week och Black Friday, för att få reapriset att se lägre ut än vad det är.
Prisjämförelsesajter kan här vara din vän, för att jämföra priset 30 dagar tillbaka. Om det inte är en riktig rea så kanske du inte behöver köpa saken just nu?
Senaste nytt
För det andra: Gå till botten
Köp inte varor från okända sajter. Om du inte har handlat på butiken innan, kolla om bolaget har kontaktuppgifter och google-omdömen. Du kan riskera att åka på en blåsning om du inte ser upp. Ibland kommer en piratkopierad märkesvara, ibland kommer ingenting alls och du har betalat en bedragare.
För det tredje: Ångerrätten under Black Friday
Du har nästan alltid möjlighet att byta tillbaka saker som du köpt mot andra varor, så kallad bytesrätt. Det brukar gälla i 14 dagar men ibland har de ingen ångerrätt alls.
Bäst är om de erbjuder öppet köp. Då kan du lämna tillbaka en vara som du köpt och få pengarna tillbaka.
För det fjärde: Nej tack, du är redan försäkrad
Brukar butiken erbjuda en extra försäkring när du handlar elektronik? Den behöver du inte. För du lär redan ha en bra hemförsäkring som täcker dina varor som finns i hemmet. Även vissa bankkort har en allriskförsäkring för varor du köper med kortet.
För det femte: Slipp dyra lån, skriv en inköpslista
Om du köper något på avbetalning kan kalaset bli mycket dyrare än du trodde. Detta eftersom företaget som lägger upp avbetalningsplanen kan ta ut både ränta, expeditionsavgift och fakturaavgifter.
Dessutom kan du lura dig själv att saker är gratis för att du inte behöver betala för dem nu. Planera inköpen, håll dig till inköpslistan, föreslår Konsumenternas.
Läs mer om ekonomi:
Misstaget som snart kostar dig 1 500 i månaden – i sänkt pension
Nya reglerna för el en mardröm för företagare
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.