Skjutningar och sprängningar i Malmö har minskat sedan 2018 när satsningen ”Sluta skjut” drog igång, enligt en ny rapport.
Färre skjutningar i Malmö efter satsningen
Mest läst i kategorin
2018 infördes Sluta skjut, en strategi för att minska grovt våld i kriminella miljöer i Malmö.
En ny rapport som har tagits fram på uppdrag av Brå, Brottsförebyggande rådet, visar att antalet skjutningar i staden legat på en lägre nivå sedan 2018, även om en viss ökning syntes under 2022. Även sprängningarna har minskat.
Malmö har haft en mer positiv utveckling i detta avseende jämfört med Stockholm och andra områden i polisregion Syd sedan strategin inleddes, enligt rapporten.
Beprövad metod
Sluta skjut är en satsning som syftar till att förebygga skjutningar och grovt våld i Malmö. Satsningen påbörjades i februari 2018.
Satsningen bygger på en metod, Gruppvåldsintervention, GVI, som visat goda resultat i våldsutsatta städer i USA tidigare.
Strategin riktar sig mot det våld som kopplas till grupper som driver våldet i staden. GVI bygger på att det offentliga och civila samhället skickar ett tydligt budskap om att våld inte tolereras utan får rättsliga konsekvenser för alla inblandade.
Malmö erbjuder hjälp
Samtidigt är det centralt i budskapet att det finns lättillgänglig hjälp för dem som vill bort från de våldscentrerade miljöerna.
”Det är även en lägre andel av alla skjutningar som har lett till att människor har skadats eller dödats under perioden”, enligt Caroline Mellgren, biträdande professor på stadens universitet och en av rapportens författare.
Enligt rapporten går det dock inte att slå fast att minskningen i antalet skjutningar beror på just Skjuta skjut, eftersom andra faktorer kan ha påverkat.
Forskarna visar exempelvis att polisens ”Operation Rimfrost” samt coronapandemin påverkade möjligheterna att arbeta som planerat med strategin.
Malmö arbetar vidare – men hur?
Malmö var pilotkommun för Sluta skjut under 2018 till 2020. Sedan dess har Polisområde Malmö, Frivården Malmö och Malmö stad valt att arbeta vidare med strategin.
”Det är viktigt att vi fortsätter att följa den här utvecklingen i Malmö. Om trenden ändras, beror det då på att strategin inte fungerar eller att man inte jobbar på rätt sätt? Dessutom är det viktigt att komma ihåg att en strategi som GVI måste kompletteras med andra förebyggande insatser”, säger Anna-Karin Ivert, biträdande professor vid Malmö universitet.
”Rapporten från Malmö universitet visar att det finns mycket goda skäl att fortsätta utvecklingen av arbetet med strategin, både i Malmö och i andra städer i Sverige”, anser Karin Svanberg, chef för enheten för brottsförebyggande arbete på Brå.
Läs mer om våldet:
Polisen beslagtog två Lamborghini: Körde som dårar
Brottsligheten drar ner Sveriges marknadsvärde
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.