Dagens PS

Fakta: Så kategoriseras stormar och orkaner

storm orkan
När är det storm och när övergår det i orkan? Här reder vi ut begreppen för de olika extrema väderförhållandena. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 okt. 2022Publicerad: 02 okt. 2022

När är det storm och när övergår det i orkan? Här reder vi ut begreppen för de olika extrema väderförhållandena som vi i Sverige ofta har svårt att relatera till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De svenska klassificeringarna som vi oftast hör på väderrapporterna och från SMHI är ur ett orkanperspektiv förhållande blygsamma enligt nedan tabell.

Klassificering av vindhastigheter

Så här klassificeras de vanligaste vindhastigheterna vi i Sverige kan relatera till. Källa: SMHI

Det värsta vädret på SMHIs beskrivning ovan är alltså orkan. Historiskt så är den 1969 den värsta stormhösten vi haft i Sverige med tio dödsoffer och skador för 500 miljoner kronor i dåtidens penningvärde.

Det var vindstyrkor över 38 meter per sekund vilket är Kategori 1 (enligt nedan) vilket ger oss en dimension på förhållandet till de orkaner som drabbat USA genom åren.

För att klassificera orkanerna gör man det på en skala 1-5 utifrån Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale enligt nedan:

Kategori 1:

Storm med ihållande vindhastigheter på motsvarande 33-42 meter per sekund

Denna typ av stormar kan förstöra ditt hem på utsidan, knäcka trädgrenar och orsaka långa strömavbrott.
Risk föreligger för människor, boskap och husdjur att skadas eller dödas.

ANNONS

Senaste nytt

Kategori 2:

ANNONS

Här mäter de vindstyrkor på 42–49 meter per sekund och beskrivs som extremt farlig.

Förutom att hus och hem riskerar att få exteriören skadade kan stormvindarna riva upp träd från sina rötter och där träden sedan lägger sig över och blockerar vägar. I dess spår varnas det för vattenavbrott och hög risk för dödsfall.

Kategori 3:

Upprätthållande av vindar på 49 – 58 meter per sekund som förväntas orsaka “förödande skador” på byggnader, exempelvis avblåsta tak och uppslitna träd.

Stormarna kan leda till vattenavbrott som varar från dagar till veckor efter att stormen passerat. Risken för dödsfall är hög.

Kategori 4:

Orkanen Ian faller inom denna kategori av stormar då vindarna är ihållande och mäter 58 – 69 meter per sekund.

Det här extremvädret kan orsaka “katastrofala skador”, heter det, på bostäder – typ blåsa bort tak och rasera ytterväggar.

Nedfallna träd och kraftledningar, långa strömavbrott är vanliga och efter sig kan dessa orkaner göra områden obeboeliga i månader. Risken för dödsfall och skador betecknas som mycket hög.

ANNONS

Kategori 5:

Detta är alltså den högsta kategorin på skalan och det handlar då uteslutande om orkaner med ihållande vindar som är över 69 meter per sekund och som orsakar katastrofala skador på hem och egendom, samtidigt som hela bostadsområden isoleras på grund av nedfallna träd och kraftledningar.

De omfattande skadorna och strömavbrotten kan resultera i att bostadsområden inte går att leva i på flera månader. Risken är mycket hög för dödsfall och skador, oavsett om man vistas inomhus.

Orkanen Katarina 2005 var Kategori 5. Katarina var den värsta orkanen som drabbat USA med över 1 800 dödsfall och skador för 800 miljarder kronor.

Källa: Nyhetsbyrån Reuters

Läs mer: Minst 77 döda efter Ians framfart

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]